Patru designeri vestimentari din România se alătură altor 1.600 de firme din domeniu într-un program internațional care susține interzicerea utilizării blănurilor de animale în producția de haine. Gucci, Moncler, Prada sau Adidas sunt doar unele dintre brandurile care fac parte din această inițiativă. În Parlamentul României există deja un proiect de lege pentru închiderea fermelor de șinșila și nurci.
Octavia Chiru este creatoare de haine sustenabile și bijuterii din ceramică.
Octavia Chiru, designer: “Vă rog să nu mai alegeți blănurile și se pot alege diferite variante de blană artificială, care arată mult mai bine.”
Și Andreea Sofronea face parte din grupul celor patru designeri care pledează pentru o industrie a modei ‘fără blănuri”.
Andreea Sofronea, designer: “Noi suntem foarte atenți la ce lăsăm în urma noastră și la impactul pe care produsele noastre îl au asupra naturii, din cauza asta nici nu folosim, nu lucrăm decât cu deșeuri textile și da, a fost foarte natural să spunem public că nu folosim nici blănuri și suntem chiar împotriva.”
19 țări europene interzic creșterea animalelor pentru blană
Una dintre organizațiile care pledează pentru drepturile animalelor este Humane Society Internationl. Prin intermediul acesteia designerii români își pot face vocea auzită.
Andreea Roseti, Humane Society International: “Dacă fac parte din program înseamnă că îi interesează bunăstarea animalelor, îi interesează o modă sustenabilă și prietenoasă cu mediu și e practic un semnal că blănurile nu mai sunt la modă. Designerii români care fac parte din acest program practic își asumă faptul că nu vor folosi blănuri în creațiile lor.”
În prezent, În România funcționează două ferme de nurci și 11 ferme de șinșila, însă numărul lor este într-o continua descreștere, semn că și cererea nu mai e atât de mare. Cinci parlamentari cer, printr-o inițiativă legislativă, interzicerea creșterii acestor animale pentru utilizarea blănurilor și închiderea tuturor fermelor.
Gheorghe Pecingină, deputat, inițiatorul legii: ”E o lege importantă și singura problemă era legată de termenul legat de relocarea acestor ferme. Am încredere că în această sesiune legislativă va fi aprobată această lege.“
România este una dintre puținele țări din Europa care încă mai permite creșterea animalelor pentru blană. 19 țări europene interzic acest lucru.