Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olanda promite Ucrainei 400 de milioane de euro pentru planul de drone și 24 de avioane F-16

Ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, a declarat că Olanda va investi 400 de milioane de euro într-un program de dezvoltare a dronelor pentru Ucraina.

În timpul unei vizite surpriză la Kiev duminică, el a declarat că aproximativ jumătate din investiție va fi cheltuită în Țările de Jos, iar restul va fi împărțit între Ucraina și alte țări.

„Ne vom concentra pe diferite tipuri de drone, deci atât drone de supraveghere, drone mai defensive, dar și drone de atac, deoarece vedem că Ucraina are nevoie de aceste drone mai ofensive, de asemenea, pentru a viza instalațiile militare”, a declarat Brekelmans.

În cazul în care noile programe de drone se dovedesc a fi de succes, vor fi disponibile fonduri suplimentare pentru extinderea producției.

„Războiul, desigur, se intensifică în fiecare zi, iar Ucraina înființează mai multe brigăzi care au nevoie de sprijin, care au nevoie de echipament militar. Trebuie să avem acest flux continuu de sprijin”, a adăugat el.

Brekelmans a mai spus că Țările de Jos vor livra în curând Ucrainei alte 24 de avioane de luptă F-16, fără a preciza un termen.

Primele șase avioane au ajuns în Ucraina în luna august, în urma unui acord încheiat între Kiev și Amsterdam anul trecut.

De la începutul invaziei Rusiei în 2022, Țările de Jos au promis un sprijin militar în valoare de 10 miliarde EUR, din care aproximativ 4 miliarde EUR au fost cheltuite până în prezent.

Între timp, oficialii ucraineni au declarat că forțele ruse au atacat Ucraina în cursul nopții de duminică cu 87 de drone Shahed și patru tipuri diferite de rachete.

Un bărbat în vârstă de 49 de ani a fost ucis în regiunea Harkov după ce mașina sa a fost lovită de o dronă, iar o conductă de gaze a fost avariată și un depozit a fost incendiat în orașul Odesa, au raportat oficialii ucraineni.

Forțele aeriene ucrainene au declarat într-un comunicat că apărarea aeriană a distrus 56 din cele 87 de drone și două rachete deasupra a 14 regiuni ucrainene, inclusiv capitala Kiev.

Alte 25 de drone au dispărut de pe radar „probabil ca urmare a apărării antiaeriene cu rachete”, a precizat aceasta.Barajul vine la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că își va prezenta „planul de victorie” la reuniunea din 12 octombrie a grupului Ramstein al națiunilor care furnizează arme Ucrainei.

Zelenski a prezentat planul președintelui american Joe Biden la Washington săptămâna trecută, însă conținutul său complet nu a fost încă făcut public.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE