Pe 6 august, ucrainenii au început o incursiune militară pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk, iar rușii nu au reușit nici până acum să-i alunge. Ba mai mult, armata ucraineană câștigă teren.
Kremlinul spune că această operație desfășurată de ucraineni în mare secret a fost realizată cu ajutorul unor state occidentale și în coordonare cu serviciile secrete din trei state NATO: SUA, Marea Britanie şi Polonia. Casa Albă susține însă că nu a primit vreo notificare prelabilă.
Olaf Scholz spune că Ucraina nu a consultat Germania
Totul ar fi fost tăinuit atât de bine încât nici Germania nu știa de ceea ce urma să se întâmple. O spune și cancelarul german Olaf Scholz, care susține că nu a fost consultat de nimeni.
„Ucraina şi-a pregătit operaţia militară din regiunea Kursk în foarte mare secret şi fără consultări, fapt care se datorează cu siguranţă situaţiei în sine. Aceasta este o operaţie foarte limitată în ceea ce privește spaţiul şi, probabil, şi în ceea ce privește timpul", a spus Olaf Scholz, în timpul vizitei sale la Chișinău.
Cancelarul german spune că Berlinul monitorizează atent situația.
Incursiunea militară a Ucrainei în Rusia este cea mai mare așa-zisă invazie pe teritoriul rus după Al Doilea Război Mondial.
Kievul a anunțat că forțele armate ucrainene controlează 1.263 de kilometri pătrați și 93 de localități din zona Kursk. Rușii sunt obligați să răspundă și să deplaseze în Kursk forțe armate aflate pe teritoriul Ucrainei. O fac deja, dar cu prea puțini oameni, iar SUA precizează că Moscova are dificultăți mari în a respinge atacul ucrainean.
„Rusia are reale dificultăţi în a răspunde şi continuaţi să vedeţi unele progrese ucrainene în această privinţă. Ucraina a demonstrat cu siguranţă creativitate şi curaj pe câmpul de luptă", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, la Washington.