Supradoza cu medicamente. Acesta a fost unul dintre diagnosticele primite de o tânără de 33 de ani din Galați, care a ajuns la spital în stare gravă, cu insuficiență hepatică acută.
Femeia, care nu știa că suferea de hepatita B își administrase o cantitate de două ori mai mare de paracetamol decât cea recomandată de medic. Mai mult ea trecuse și printr-un avort medicamentos. A fost salvată doar după un transplant hepatic de urgență.
Mecanismul de alertă pe transplant s-a declanșat peste câteva zile
În urmă cu două săptămâni, Florentina era la București, în vizită, când a inceput să facă febră și să o doară capul. Atunci un medic i-ar fi spus să ia paracetamol. Pentru că s-a simțit rău, a mers si la spital în Tecuci.
”Să știți că simptome nu prea a avut, adică în ultima săptămână au fost, a început să se îngălbenească, stări de vomă, oboseală puternică, la Tecuci am fost și ne-au trimis de urgență aici pentru că aici era singura variantă să o poată ajuta cineva. Avea 30 la sută șanse să supraviețuiască. ”, a declarat Maricica Iancu, mama paciente.
Joi seară, pe 28 martie, a ajuns la Spitalul Județean "Sf. Spiridon" din Iași.
”Starea pacientei era una gravă, comă, și a fost admisă din urgență în terapie intensivă la 12.30. Pacienta este mamă a patru copii și era aparent sănătoasă până în urmă cu câteva zile. S-a declanșat mecanismul de alertă pe transplant la nivel național”, a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.
Cum s-a declanșat insuficiența hepatică
Medicii din Iași au descoperit că femeia suferea de insuficiența hepatică acută, cauzată de infectarea cu virusul hepatic B, dar și de abuzul de medicamente.
Pacienta ar fi luat 3 grame de paracetamol pe zi, dublu fața de doza maximă de 1, 5 grame. Mai mult de atât, în urmă cu puțin timp, ea trecuse și printr-un avort medicamentos.
Transplantul hepatic a fost o premieră penteu echipa de transplant din Iași pentru ca s-a efectuat în urgență.
”Urgență zero înseamnă că, dacă nu gădeam un donator, pacienta risca să decedeze prin insuficiența hepatică acută. În momentul în care s-a declanșat toată operațiunea, au luat avionul, au plecat la București, s-au întors imediat cu ficatul. Toată intervenția a durat mai puțin de 24 de ore.
Nu cred că toată lumea are norocul de a primi ficatul în timp util pentru că situația donatorilor nu este una foarte bună în momentul de față și nu a fost niciodată.”, a declarat Raluca Neagu, coordonator Centrul de Transplant Iași.
După transplant, starea pacientei este bună, iar medicii spera ca evoluția sa fie una favorabilă.