Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Avarie în București: CET Progresu a fost repornită. Teoretic, curge apă caldă. Practic, e rece

CET Progresu a fost repornită miercuri seara, Termoenergetica reuşind să asigure condiţiile tehnice care să permită funcţionarea corespunzătoare a centralei, informează Electrocentrale Bucureşti, potrivit Agerpres. Momentan, nu se știe cât va mai dura până când situația va reveni la normal pentru bucureșteni.

28/08/2024 , 22:12

CET Progresu a fost repornită

"Echipele ELCEN au depus toate eforturile necesare pentru repunerea cât mai rapid în funcţiune a CET Progresu. Echipele ELCEN şi Termoenergetica au colaborat permanent având ca obiectiv comun furnizarea în condiţii optime a apei calde către consumator", se menţionează într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a ELCEN.

Știrea inițială:

O avarie majoră afectează rețeaua de termoficare din București. Unul din trei blocuri nu are nici acum apă caldă. Centrala Progresu, care aparține de ELCEN, s-a deconectat din cauza presiunii scăzute din rețea. Asta se adaugă lucrărilor de reparații și modernizare, care au început în toate sectoarele și care sunt programate să țină până lunea viitoare.

Unul din trei blocuri din București nu are apă caldă

Mii de blocuri au rămas fără apă caldă în urma unei avarii la rețeaua de termoficare. Totodată, este o perioadă în care lucrările de reparații sunt nelipsite în toate sectoarele. Svetlana și Lia s-au obișnuit cu ideea și au deja diverse soluții la îndemână.

Lia: Ca să ne spălăm, umplem cada cu apă și după aia luăm apă și punem la fiert în ceainic. După, punem apa fierbinte și așteptăm să se mai răcească.

Svetlana: Știti bancul ăla cu apa rece. Ce e mai rece decât apa rece în București? Apa caldă! Ăsta-i bancul pe care l-am învățat de când m-am mutat aici și, din păcate, încă este de actualitate.

Noru Dogaru administrează un bloc cu 84 de apartamente din Sectorul 3 al capitalei. Câțiva dintre proprietari au găsit deja alternative la încălzirea centralizată, însă 70 dintre ei le caută abia acum.

Noru Dogaru, administrator de bloc: Este deranj pentru că deja se gândesc la diverse soluții și anume: să-si pună boilere electrice, să se decupleze, să se debranșeze de la Termoenergetica. Nu e prima dată, mereu sunt sincope din-astea și mai rău este că nu știm când se vor pune în funcțiune.

Ce spune șeful ELCEN

Termoenergetica anunță că situația se va remedia, însă treptat. Deja se lucrează la repornirea centralei termoenergetice Progresu, care s-a deconectat din cauza scăderii presiunii.

Claudiu Crețu, directorul ELCEN, susține că aceasta este cea mai mare avarie care a afectat Capitala, iar parțial problema este cauzată și de numărul mare de lucrări care se derulează în acest moment la rețea.

Claudiu Crețu, directorul ELCEN: Din păcate sunt aceste avarii, sunt aceste șantiere care sunt deschise în tot Bucureștiul și uneori se funcționează la limită. Sunt o parte a cauzei, ele sunt absolut necesare. Este nevoie de reabilitarea rețelei, care nu mai poate funcționa la nesfârșit. Faptul că nu s-a lucrat organizat, faptul că nu s-au făcut în timp aceste remedieri, iată că a dus la situația în care sunt șantiere și spărturi în multe locuri.

În timpul şedinţei de Guvern de miercuri, Marcel Ciolacu a anunțat că va căuta soluții împreună cu primarul Nicușor Dan și cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Termoenergetica este o companie municipală aflată în subordinea Primăriei Capitalei, în timp ce ELCEN este producător de energie electrică și termică, aflat în subordinea Ministerului Energiei. La finalul lunii iulie, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind fuziunea dintre ELCEN și Termoenergetica.

Termoenergetica: Echipele operative au restabilit parametrii minim tehnici necesari pentru repornirea CET Progresu. Când revine apa caldă

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti a transmis miercuri seară că echipele operative au restabilit parametrii minim tehnici necesari pentru repornirea CET Progresu. Prin urmare, pe măsură ce va creşte temperatura agentului termic din centrală, alimentarea punctelor termice va reveni la normal în maximum 24 de ore.

„În data de 27 august, în urma unor dezechilibre în reţeaua primară, cauzate de manevrele pentru izolarea tronsonului Nicolae Grigorescu, unde trebuiau începute lucrări de reparaţie, parametrii tehnici au scăzut sub valorile minimale tehnice, declanşând agregatele din CET Progresu, iar centrala s-a oprit forţat. Echipele companiei au fost mobilizate în mod operativ, pentru identificarea şi rezolvarea cauzei care a provocat dezechilibrul. La efectuarea manevrelor pentru golirea tronsonului sus-menţionat, s-a constatat că una dintre vanele ce asigurau perimetrul tronsonului, cu diametrul DN 1000 mm, din intersecţia Bulevardelor Nicolae Grigorescu cu Basarabia, nu etanşa. Această problemă a dus la scăderea parametrilor în reţea. Ca măsură imediată, vana a fost dublată cu încă 4 perechi de vane. Ulterior, încă din cursul nopţii echipele au lucrat pentru restabilirea parametrilor minimi, astfel încât să fie îndeplinite condiţiile necesare pentru repornirea centralei CET Progresu”, precizează Termoenergetica pe Facebook.

Tot miercuri, a fost finalizată şi lucrarea de înlocuire a unui tronson de conductă Dn 700 mm - în zona străzilor Sergent Nuţu Ion, Sebastian şi Buzoieni, fiind deja începute operaţiunile de punere în funcţiune a punctelor termice din Sectorul 5, mai anunţă sursa citată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE