Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Numărul cazurilor de tuse convulsivă a crescut alarmant în România. Dr. Craiu: ”E o boală care poate omorî copilul”

Creștere alarmantă a numărului de persoane diagnosticate cu tuse convulsivă în România. În primele patru luni ale acestui an, s-au înregistrat peste o sută de cazuri - un număr semnificativ mai mare față de anii anteriori. Situația este îngrijorătoare în toată Europa. 19 persoane au murit din cauza tusei convulsive, potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.

În România, în primele patru luni din acest an s-au înregistrat 112 cazuri de tuse convulsivă și două decese. Este vorba despre copii mai mici de un an.

Spre comparație, în aceeași perioadă din anul trecut erau doar 16 cazuri. Așadar, este o creștere semnificativă.

Și înainte de pandemie, între anii 2015-2019, media numărului de cazuri în fiecare dintre acești ani era mai mică - în jur de 93 de cazuri, potrivit INSP.

Aproape 60.000 de cazuri de tuse convulsivă, raporte în UE

Tusea convulsivă afectează persoanele de toate vârstele, dar poate fi extrem de periculoasă atunci când vorbim de copiii mai mici de un an. În anumite cazuri, poate duce chiar la deces.

În 33% dintre cazurile înregistrate în acest an, este vorba despre sugari. Cu toate acestea, rata de vaccinare este mică - 78% dintre cei diagnosticați nu aveau nicio doză de vaccin.

Principalele simptome ale tusei convulsive

Situația este îngrijorătoare și în alte țări europene. De anul trecut și până în aprilie a acestui an, au fost înregistrate în jur de 60 de mii de cazuri de tuse convulsivă în ţările din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European, a anunţat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor. Numărul cazurilor este de zece ori mai mare față de anii 2021, 2022.

Printre simptomele care ar trebui să ne trimită la medic se numără: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugari și inspirație zgomotoasă.

Medicul Mihai Craiu: ”Cazurile reale probabil că sunt mult mai multe”

În direct la Euronews România, medicul pediatru Mihai Craiu a explicat că au fost raportate de șapte ori mai multe cazuri de tuse convulsivă în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu 2023.

”Avem de șapte ori mai multe cazuri raportate, confirmate prin teste PCR. Cazurile reale probabil că sunt mult mai multe. Către INSP se raportează de către direcțiile de sănătate publică numai cazurile indiscutabile, cele dovedite prin analize.

Vedem în fiecare zi pacienți care au manifestări asemănătoare - tuse până la cianozarea feței, vomă sau dificultăți respiratorii imediat după accesul de tuse, de aceea se numește și tuse măgărească.

Explicația e una complexă. În primul rând, am început să nu mai facem nimic din ce făceam în timpul pandemiei: nu ne mai spălăm pe mâini, nu mai purtăm mască, ne ducem cu copii foarte mici în spații închise și aglomerate”, a afirmat dr. Mihai Craiu, la Euronews România.

Vaccinul împotriva tusei convulsive, decontat integral

”E un vaccin aflat în schema recomandată de Societatea română de Pediatrie și decontat integral de casa națională de asigurări.

Trebuie spus că în România niciun vaccin nu este obligatoriu și ca atare, 30% dintre părinții copiilor sub un an au decis pentru copiii lor că nu trebuie să se vaccineze.

De aceea, s-a ajuns la această cifră destul de mare de copii mici nevaccinați. Vorbim despre un vaccin care se face de extrem de multă vreme și care există în practica curentă de peste 70 de ani.

În forma sa inițială, difero-tetano pertussis a fost făcut de părinții acestor copii care acum au emoții negative”, a mai spus medicul pediatru.

Numai 8% din gravidele din România fac vaccinul împotriva tusei convulsive în timpul sarcinii

”În principiu, cazurile apar și sunt foarte grave la copii extrem de mici pentru că aceștia în România nu primesc de la mama lor în sfârșitul sarcinii anticorpii de prevenție împotriva tusei convulsive.

În UE, în foarte multe țări, în cursul sarcinii, înainte de nașterea copilului, toate femeile însărcinate primesc vaccinul difero-tetano pertussis și mamele produc ele anticorpii potriviți pentru copiii lor.

De aceea, cred că la noi, această rată de vaccinare conformă e numai de 8% de gravide care primesc vaccinul în timpul sarcinii. Evident că protecția celor mici e mai scăzută”, a mai spus dr. Mihai Craiu.

Vaccinul împotriva tusei convulsive, obținut cu rețetă de la medicul de familie

”Vaccinul se găsește, e 100% compensat. Poate fi obținută cu o simplă rețetă de la medicul de familie, numai că există niște întrebări legitime ale părinților la care și noi, cadrele medicale, probabil că n-am făcut cea mai bună treabă.

Nu am reușit să răspundem unor întrebări legitime, de aceea cred că soluția este nu obligativitatea, ci un mai bun dialog despre beneficii și riscuri.

Tusea convulsivă este o boală care poate omorî copilul, pentru că vorbim deja de două decese în România.

În momentul de față, avem un copil extrem de grav care este în viață numai că îl țin niște aparate. Asta trebuie să înțeleagă părinții, că vaccinarea este pentru prevenția unei boli mortale, nu a unei răceli mai mari”, a explicat medicul pediatru, la Euronews România.

Tuse convulsivă, cunoscută popular ca tuse măgărească

”Principala caracteristică este succesiunea de tuse în reprize, adică un pacient tușește de foarte multe ori la rând fără să inspire..

Se chinuie să inspire, de aceea emite acel zgomot ca un fel de măgăruș. Popular i se zice tuse măgărească. E unul dintre principalele simptome.

Copiii foarte mici care nu pot să facă aceste accese prelungite de tuse au tendința să facă apnee, să nu mai respire, să se oprească din respirație, să se învinețească complet, iar părintele trece prin niște emoții extraordinare.

Are impresia că a murit copilul. După efortul de tuse, copilul începe din nou să respire”, a mai precizat dr. Craiu.

Cazurile de tuse convulsivă, raportate la DSP

”La spital confirmăm diagnosticul pe criterii epidemiologice și prin investigații pentru că acești copii trebuie investigați și izolați epidemiologic. Sunt puși într-o rezervă. Nu îi putem pune cu copii care au alte maladii pentru a nu-i îmbolnăvi.

Medicul infecționist și epidemiologul raportează cazul către autoritățile de sănătate publică. Dacă acestea primesc mai multe raportări într-un interval scurt de timp, e evident că ne aflăm în faza unei izbucniri de tip epidemic.

Copiii primesc tratament suportiv cu oxigen sau cu ventilație mecanică în cazurile grave și antibioticul potrivit stării de severitate”, a concluzionat dr. Mihai Craiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE