Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Xi Jinping, după ce l-a primit pe Putin la Beijing. ”Vom lucra împreună pentru a menține echitatea și dreptatea mondială”

Vladimir Putin a ajuns joi la Beijing, unde are programată o vizită oficială de două zile. Este prima deplasare externă de la preluarea celui de-al cincilea mandat de președinte.

16/05/2024 , 12:18

Vladimir Putin, primit la Marele Palat al Poporului din Beijing

Liderii de la Moscova și Beijing au avut deja o primă rundă de discuții și au reconfirmat intențiile de a colabora pe plan internațional. Alianța dintre cele două puteri mondiale devine astfel tot mai strânsă.

„Cooperarea noastră este un factor de stabilitate globală”, au spus cei doi lideri.

Vladimir Putin a fost primit cu onoruri militare la Marele Palat al Poporului din centrul Beijingului. Turneul liderului rus în China are rangul de vizită de stat, cel mai înalt în ierarhia deplasărilor externe.

”China este mereu dispusă să fie un bun vecin, un bun prieten și un bun partener de încredere reciprocă cu Rusia. Vom consolida în mod constant prietenia dintre cele două popoare care durează de generații, vom asigura în comun dezvoltarea și revitalizarea fiecărei țări și vom lucra împreună pentru a menține echitatea și dreptatea mondială”, a declarat Xi Jinping, președintele Chinei.

La rândul său, Vladimir Putin a vorbit despre consolidarea relațiilor Rusiei cu China.

”Este de o importanță fundamentală ca relațiile dintre Rusia și China să nu fie conjuncturale și să nu fie îndreptate împotriva cuiva. Cooperarea noastră în afacerile globale este unul dintre principalii factori de stabilitate pe scena internațională actuală. Împreună apărăm principiile echității și ale ordinii mondiale democratice”, a precizat Putin.

Unul dintre subiectele de discuții dintre cei doi lideri este și războiul din Ucraina, mai ales că, în ultima perioadă, au crescut presiunile internaționale asupra Beijingului, care a devenit principalul aliat economic al Rusiei.

Știrea inițială:

Liderul chinez Xi Jinping i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin că statul chinez şi Rusia vor "apăra dreptatea în lume", potrivit Ministerului de Externe de la Beijing.

”În pofida unor suişuri şi coborâşuri, relaţiile noastre s-au consolidat şi au rezistat testului peisajului internaţional în schimbare. Suntem un bun exemplu pentru alte puteri în ceea ce priveşte respectul şi sinceritatea. Dezvoltarea legăturilor noastre este favorabilă păcii, stabilităţii şi prosperităţii în regiune şi în lume", a declarat Xi în timpul întâlnirii cu uşile închise pe care a avut-o joi cu Putin, conform Agerpres.

”Vom continua să ne consolidăm prietenia şi să apărăm dreptatea în lume", i-a spus Xi lui Putin.

Înaintea sosirii președintelui rus la Beijing, agenția chineză de stat Xinhua a publicat un interviu cu Vladimir Putin în care a descris întrevederea cu liderul chinez Xi Jinping drept un ”dialog între prieteni vechi”.

Putin a salutat inițiativele Chinei pentru ”a soluționa criza din Ucraina”.

”Din nefericire, nici Ucraina și nici aliații săi occidentali nu sprijină aceste inițiative. Ei nu sunt pregătiți să se angajeze într-un dialog egal, onest și deschis, bazat pe respect reciproc și care să țină cont de interesele fiecăruia”, a afirmat Putin, conform The Guardian.

Putin: Relațiile dintre Rusia și China nu sunt îndreptate împotriva nimănui

Potrivit liderului de la Kremlin, cooperarea dintre Rusia și China nu este îndreptată împotriva niciunei alte puteri și reprezintă un factor de stabilizare a lumii.

”Este de o importanță crucială faptul că relațiile dintre Rusia și China nu sunt conjuncturale și nu sunt îndreptate împotriva nimănui. Cooperarea noastră reprezintă în prezent unul dintre principalii factori de stabilizare pe arena internațională”, a mai menționat președintele rus.

De altfel, Putin a afirmat că este ”bucuros” că se află în China ”printre prietenii noștri”.

La rândul său, președintele chinez Xi Jinping a evidențiat că s-a întâlnit cu omologul său rus de peste 40 de ori, însă relația sino-rusă nu a fost ”construită ușor” și ”merită să fie prețuită și protejată de ambele părți”.

”Intenționăm să rămânem buni vecini, prieteni de încredere și parteneri de nădejde, consolidând în mod consecvent relația dintre țările noastre... apărând egalitatea internațională”, a afirmat președintele chinez.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping, au început negocierile într-un format limitat, potrivit agenției ruse RIA Novosti.

Liderul de la Kremlin vrea să discute cu Xi Jinping despre consolidarea relațiilor bilaterale, dar și despre probleme internaționale și regionale, precum războiul din Ucraina, tensiunile din Orientul Mijlociu și regiunea asiatică.

Putin s-a declarat mulțumit de planul de pace al Chinei pentru Ucraina. Într-un interviu agenţiei oficiale de presă chineză, Vladimir Putin a spus că Beijingul înțelege cu adevărat ce stă în spatele războiului, numit de liderul rus „o criză”.

Anul trecut, China a prezentat un plan de 12 puncte pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, fără a intra în detalii. Atunci, proiectul nu a fost primit cu entuziasm de Moscova. Iar Kievul l-a acuzat pe Vladimir Putin de ipocrizie.

Consilierul cancelariei prezidenţiale ucrainene i-a reproşat că vorbeşte de negocieri, în timp ce Rusia atacă masiv în estul Ucrainei. Beijingul a susținut însă afirmația Rusiei că Vladimir Putin a lansat invazia în 2022 din cauza provocărilor occidentale, fără a veni cu dovezi.

China și Rusia încearcă să câștige influență în Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud. Iar China a devenit un importator major de resurse energetice din Rusia, după ce Occidentul a impus sancțiuni Moscovei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE