Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou val de praf saharian ajunge în România în această săptămână. Anunțul vine de la Serviciul de Monitorizare a atmosferei Copernicus.

Norul de praf a travesat centrul și estul Mediteranei și va afectează Grecia, Cipru, Bulgaria și sudul țării noastre.

În ultimele luni au fost multe episoade în care masele de aer din nordul Africii au adus cantități de praf din Sahara.

Specialiștii pun lucrul acesta pe seama schimbării circulației maselor de aer.

Praful saharian, risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice

Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice precum astmul, BPOC, bronşiectazii", a declarat miercuri pentru AGERPRES managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler.

"Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice: astm, BPOC, bronşiectazii, pentru că poate induce crize de acutizare acestor afecţiuni. Riscul de a ajunge într-o cameră de gardă pentru tratamentul suplimentar creşte cu 30% pentru aceşti pacienţi în următoarele cinci zile de la expunere.

Pentru cei care sunt acasă şi ştiu că sunt bolnavi, este recomandat să utilizeze suplimentar medicaţia pe care o au deja prescrisă de medicul pneumolog pentru situaţii particulare, cum este şi acesta", a afirmat medicul.

Beatrice Mahler a spus că şi persoanele alergice pot fi deranjate de praful saharian.

"Persoanele alergice pot fi şi ele deranjate. Simptomatologia este practic specifică tipului de alergie pe care o au: nas înfundat, alţii strănută, alţii au conjunctivele injectate.

Medicaţia pe care ei o iau de la medicul alergolog trebuie administrată regulat şi sunt convinsă că şi medicii alergologi sau pneumologi pentru pacienţii cu astm alergic au recomandat pentru fiecare pacient suplimentarea dozei în anumite momente specifice, tipice, care aduc un risc de acutizare sau de simptomatologie neplăcută, agravantă", a arătat Mahler.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE