Apar noi imagini din locurile în care ar fi căzut drone, în nordul județului Tulcea. Localnicii din Plauru au filmat craterul lăsat pe câmp de un astfel de aparat folosit de Rusia în atacurile din această săptămână asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.
Ei spun că nu se simt în siguranță, chiar dacă e vorba de drone sau resturi de drone care ajung accidental pe teritoriul României. Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că nu este niciun pericol pentru locuitorii din apropierea graniței cu Ucraina. Militarii continuă căutările și în acest weekend în zonele în care sunt indicii că au căzut drone.
Costică Tănase, localnic din Plauru: ”Suntem la a doua dronă în floarea soarelui, unde a căzut la vreo 250 de metri de Dunăre. Uitați și ce crater a făcut aici. Vedeți că este astupat cu hârlețul, are vreo trei-patru metri. Uitați aici cabluri de la contacte, de pe la un arc de la accelerație probabil.”
Ciolacu, despre resturile de drone rusești căzute în România. ”Este o monitorizare”
Zona în care au filmat localnicii din Plauru se află la aproximativ 250 de metri de Dunăre și era împânzită de forțe de ordine, la jumătatea acestei săptămâni. Este o altă zonă față de cea în care militarii au găsit inițial resturi de dronă în timpul căutărilor din teren.
Costică Tănase, localnic din Plauru: ”Are o circumferință de 15-20 de metri pătrați, a făcut floarea-soarelui praf și domnul Ciolacu spune că nu este niciun pericol. Cad pe teritoriul nostru că sunt puțin dereglate. Domnul Ciolacu spune ca nu este niciun pericol, că suntem ok. Ok este la București, nu la noi aici”
Marcel Ciolacu, premierul României: ”Este o monitorizare și ați văzut ca aceste drone sunt de obicei lovite de artileria ucraineană și cad imediat pe malul Dunării. Deci, încă nu este absolut niciun pericol pentru românii din zonă. Avem o abordare chiar cu calm, chiar controlabilă”
Au fost căutări și într-un al treilea loc în care ar fi căzut resturi de drone, tot în apropiere de Plauru. Până acum, ministerul Apărării a confirmat că militarii au găsit rămășițe de la un astfel de aparat de proveniență rusească într-o singură zonă, însă instituția transmite că verificările în teren continuă.
Echipele de specialiști din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și SRI au extins căutările și în zona localității Periprava după ce au apărut noi indicii legate de căderea unor resturi de dronă și acolo.
Rusia a reluat atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în această săptămână, în două nopți consecutive. Vizat a fost, în special, portul Ismail care se află la doar câteva sute de metri de granița cu România. Localnicii spun că timp de câteva luni a fost liniște în zonă și că, deși s-au obișnuit de anul trecut cu alarmele și cu bombardamentele, tot îi sperie zgomotul făcut de drone.
Localnic: ”Jale a fost. Niciodată n-au fost așa de multe ca acum. Multe împușcături, dintr-alea cum trăgeau cu mitraliera sau cu ce doamne trăgeau și dronele alea multe. Una a trecut pe-aici, pe undeva pe sus, am văzut cand a pocnit. Când bubuie, se deschid și ușile”.
Localnica: ”Dormind așa dintr-odată am auzit mitraliera. Zic «aoleu, iar au început ăștia” si nici bine că dintr-odata „bum”. Drona a căzut si dupa aceea a început.
Localnic: ”Un bâzâit și cand auzi bâzâitul ăla, undeva trebuie să explodeze, să se cutremure îpâmantul. Nu te înveți cu el niciodată că nu sună a bine, dar devine un pic de obișnuință, faptul că știi că vine”.
Noile atacuri au readus în discuție problema legislației care nu acoperă în totalitate modul în care militarii pot interveni în cazul dronelor care ajung accidental pe teritoriul României. Militarii nu le pot doborî pe timp de pace dacă acestea nu atacă direct ținte din țara noastră. Liderii militari și politici vorbesc, însă, de necesitatea modificării legislației și spun că acest lucru s-ar putea întâmpla în sesiunea din toamnă. Ministerul Apărării a transmis că proiectele de lege sunt pe circuitul de avizare în acest moment.