Trei astronauți care au participat la Space Fest, cel mai mare eveniment de industrie spațială din țara noastră au fost prezenți la Euronews România.
Nicole Stott, astronaut NASA, de profesie este inginer. A petrecut 104 zile în spațiu, este a zecea femeie din lume care a plecat în spațiu. Acum s-a retras din activitate și a înființat fundația Space for Art, care acordă burse celor pasionați de spațiu cosmic. Ea a vorbit despre importanța prezenței oamenilor în spațiu.
Nicole Stott: „Vreau să fac referire la programul spațial. Stația Spațială Internațională orbitează Pământul de 16 de ori pe zi cu un singur echipaj uman care reprezintă mai multe țări. Toți lucrează acolo. Acest parteneriat internațional, cumva pașnic și de succes, de 20 de ani îmbunătățește viața pe Pământ. Cred că este ceva semnificativ”.
Aceasta a mai povestit și despre experiența sa în spațiu.
Nicole Stott: „Când am ajuns în spațiu m-am simțit uimită și recunoscătoare că sunt acolo. Este o experiență foarte umană să fii într-un loc din care să aprecizi casa noastră planetară, ceea ce nu poți de aici de jos. Următorul pas este să ne întoarcem pe Lună cu misiunea Artemis și să stabilim acolo o prezență permanentă”.
Sara Sabry - primul și singurul astronaut de pe continentul african care a zburat în spațiu în 2021, cu Blue Origin, după ce a fost aleasă dintre mii de aplicanți. Pasiunea Sarei Sabry pentru spațiu a determinat-o să înființeze Deep Space Initiative, o organizație non-profit care își propune să facă mai accesibilă ieșirea în spațiu. Ea a vorbit despre dezvoltarea noilor tehnologii, ca o consecință a prezenței oamenilor în soațiu.
Sara Sabry: „Se întâmplă multe lucruri în acest domeniu. Tot ceea ce facem aici pe Pământ, toate tehnologiile pe care le avem, multe vin de la tehnologiile spațiale. Nu putem trăi pe Pământ, așa cum am vrea fără tehnologia spațială. De exemplu GPS-ul, de asemenea și în sistemul medical sunt multe lucruri pe care încercăm să le înțelegem”.
Dumitru Prunariu, singurul astronaut român a petrecut în spațiu 7 zile. Acesta a spus că România este un partener al Statelor Unite în ceea ce privește proiectele spațiale
Dumitru Prunariu: „Prezența oamenilor în spațiu este importantă pentru că putem să facem lucruri pe care nu le putem face aici pe Pământ. Putem să descoperim multe lucruri, lucrând la diferite proiecte. Statele Unite și partenerii, România este un partener, au planificat să trimită oameni pe Lună, să stabilim baze permanente acolo”.