Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, şi-a depus demisia, pe motiv că a dus la bun sfârșit obiectivele cheie legate de apropierea ţării de Uniunea Europeană, informează Reuters, citată de Agerpres.
Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova, demisionează: „Am îndeplinit toate obligaţiile de integrare în UE”
Nicu Popescu: „Am îndeplinit toate obligaţiile de integrare a Republicii Moldova în UE, care au fost stabilite de preşedinta Maia Sandu. Am nevoie de o pauză”, a spus acesta, în cadrul unei conferinţe de presă.
Republica Moldova ar putea intra în UE fără Transnistria
La 14 decembrie 2023, Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este una dintre cele nouă țări candidate actuale la UE.
Maia Sandu a declarat că Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană în doi pași, în prima fază fără Transnistria, enclava controlată de 30 de ani de Rusia. Autoritățile de la Chișinău analizează scenariul pentru a nu permite Kremlinului să împiedice Moldova să intre în Uniunea Europeană, a mai spus președinta Republicii Moldova.
Maia Sandu: „În cel mai rău caz, vom face integrare europeană în doi pași”.
„Bineînțeles că ne dorim și o rezolvare politică a conflictului, dar nu putem să punem problema în felul în care Republica Moldova devine stat membru al Uniunii Europene doar după rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că asta ar însemna să îi dăm Kremlinului drept de veto pe procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a precizat aceasta.
Acordarea de sprijin politic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă o prioritate a politicii externe a României, a declarat la un moment dat șefa diplomației române, Luminița Odobescu, la Chișinău.
Luminița Odobescu, ministrul de Externe al României: „Sprijinim obținerea cât mai repede posibil a unei decizii favorabile începerii negocierilor de aderare la UE”.