Decizia Comisiei Europene de a recomanda ţărilor membre ale Uniunii Europene să deschidă negocierile de aderare pentru Republica Moldova reprezintă o "recunoaştere a efortului instituţiilor statului, care muncesc pentru transformarea Republicii Moldova, precum şi al cetăţenilor care aleg pacea, democraţia şi dezvoltarea", a declarat preşedintele Maia Sandu, într-o primă reacţie la anunţul făcut miercuri de către executivul UE, potrivit Deschide.md şi Newsmaker.
"Zi importantă pentru viitorul Moldovei - Comisia Europeană a recomandat ţărilor membre ale Uniunii Europene să iniţieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Acest pas este o recunoaştere a efortului nostru comun - al instituţiilor statului, care muncesc pentru a transforma ţara, precum şi al cetăţenilor care aleg pacea, democraţia şi dezvoltarea. Raportul Comisiei Europene confirmă că Republica Moldova a făcut în ultimul an reforme serioase care pregătesc statul nostru de a deveni un stat european şi necesare pentru a îmbunătăţi viaţa tuturor cetăţenilor”, a transmis Sandu în mesajul postat pe pagina sa de Facebook.
"Decizia finală privind începerea negocierilor cu (Republica) Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. Decizia de azi a Comisiei Europene ne încurajează şi ne responsabilizează să continuăm lucrurile începute: să facem Moldova mai puternică, un stat care asigură pacea acasă şi contribuie la securitatea regională şi are grijă de bunăstarea cetăţenilor săi", menţionează Maia Sandu în mesajul său.
Cu toate acestea, Maia Sandu a subliniat că autorităţile de la Chişinău mai au încă mult de lucru: "Drumul pe care am ales să mergem este plin de provocări. Nu ne sperie munca, iar obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030. O Moldovă în Uniunea Europeană este unica noastră şansă de a garanta un viitor al păcii, libertăţii şi prosperităţii pentru întreaga ţară".
Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, R. Moldova şi Bosnia-Herţegovina
Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei, relatează Reuters şi AFP.
"Comisia Europeană recomandă Consiliului începerea negocierilor de aderare cu Ucraina", a anunţat executivul UE la Bruxelles, anunţ făcut şi referitor la Republica Moldova.
În cazul Ucrainei, Comisia recomandă ca negocierile să fie începute odată ce Kiev îndeplineşte condiţiile rămase privind combaterea corupţiei şi întărirea standardelor de protecţie a minorităţilor.
În cazul Republicii Moldova, aceste condiţii se referă la combaterea corupţiei şi ameliorarea reglementărilor financiare.
Știrea inițială
Zi importantă pentru vecinii noștri, Ucraina și Republica Moldova. Comisia Europeană ar putea recomanda țărilor membre să demareze negocierile cu cele două țări candidate pentru integrarea în blocul comunitar. Negocierile, propriu-zise, ar putea începe anul viitor, dacă cele două state vor îndeplini condițiile impuse de Comisie.
Actuala guvernare din Republica Moldova are de îndeplinit nouă recomandări formulate anul trecut de Comisia Europeană. Are însă restanțe la mai multe capitole. Cele mai greu de îndeplinit sunt condițiile ce țin de: reforma justiției, combaterea corupției și eliminarea influenței oligarhilor.
Azi, Comisia urmează să prezinte și un raport, care va arăta în ce măsură țările candidate și-au rezolvat problemele. Între timp, fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, susține că Moldova nu a făcut progrese vizibile.
Dacă e să ne referim la Ucraina, situația acestei țări este mai complicată, din cauza războiului. În plus, în timpul negocierilor Ucraina ar putea să se confrunte și cu o opoziție din partea Ungariei, din cauza premierului Viktor Orban, care, știm bine, este un susținător al Rusiei.
Comisia Europeană încurajează însă Ucraina. Într-o vizită recentă la Kiev, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a spus că ţara a îndeplinit peste 90% din condițiile stabilite pentru a începe negocierile oficiale de aderare.
Neîndeplinite au rămas următoarele condiții: lupta împotriva corupției, adoptarea unei legi privind lobby-ul şi înăsprirea normelor privind declararea activelor. Și Republica Moldova are probleme, din cauza Rusiei. Vorbim, mai exact, despre conflictul din Transnistria. Recent, președinta Maia Sandu a spus că ia în calcul ca Republica Moldova să renunțe la Transnistria, pentru a fi acceptată în Uniunea Europeană, până în 2030. Nu este o idee bună, susține Igor Munteanu.
Ambele țări, atât Moldova, cât și Ucraina au primit statutul de țări candidate în vara anului trecut. Iar acum, practic, se trece la următoarea etapă - negocierile, care însă pot dura ani de zile.
Recomandarea de azi a Comisiei Europene este doar un pas intermediar. Decizia de a începe negocierile însă va fi luată de liderii țărilor membre ale Uniunii, la summitul din luna decembrie.
Toate informațiile importante le vom afla azi de la colegul nostru Vitalie Cojocari, care este la Bruxelles.