Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Platoul Golan, dispută eternă: ”E un punct strategic. Face parte din teritoriul statului Israel, dar e o zonă la care se uită foarte multă lume”

Israelul a lansat mai multe rachete ca răspuns la atacul asupra unui teren de fotbal din Platoul Golan, soldat cu 12 morți, și care ar fi fost comis de Hezbollah. Gruparea susținută de Iran și care operează în Liban neagă orice implicare.

Cătălin Lența:, jurnalist Euronews România: Orientul Mijlociu a fost de foarte mulți ani pe marginea prăpastiei. Cel puțin de la înființarea statului Israel nu a existat un an în care să fie liniște în zonă. Noi ne-am învățat să ne încredem în înțelepciunea celor care locuiesc în zonă. Când am vorbit despre posibilitatea transformării conflictului din Gaza într-un conflict regional, după atacul israelian în Iran și cel iranian asupra Israelului. Ne așteptam cu toții la o foarte nefericită evoluție a situației, a fost ceva destul de slăbuț.

Să ne amintim când așteptam cu toții cu înfrigurare discursurile liderului Hezbollah care urma să anunțe dacă intră sau nu în război de partea palestinienilor. Și tot așa, am asistat doar la niște declarații. E adevărat incitante, dar doar călduțe de evaluare a situației.

Statul Israel nu negociază în ceea ce privește integritatea teritoriului său

Acum însă situația este ceva mai gravă. Zona în care se petrec aceste lucruri, platoul Golan, e o zonă disputată. Ea face parte din teritoriul statului Israel, dar e o zonă la care se uită foarte multă lume. Este una dintre puținele zone fertile din regiune. În acea parte a Israelului există cele mai mari ferme, se produce mai mult de o treime din mâncarea pe care o produc israelienii.

E un punct strategic. Vorbim chiar prin denumire: Platoul Golan, Înălțimile Golan. E clar că e o zonă mai înaltă decât relieful plat din jur și e un bun punct de observare, dar și de lovire a obiectivelor din zonă.

Statul Israel nu negociază în ceea ce privește integritatea teritoriului său. Faptul că o rachetă a Hezbollah-ului, probabil, a omorât 12 copii nu poate rămâne fără un răspuns.

Erdogan spune că Turcia ar putea intra în Israel

Președintele Recep Tayyip Erdogan spune că Turcia ar putea intra în Israel pentru a-i ajuta pe palestinieni. Liderul de la Ankara a amenințat cu intervenția militară citând acțiuni anterioare.

Cătălin Lența:, jurnalist Euronews România: Probabil de teama escaladării conflictului a intervenit și președintele Turciei Erdogan care a spus că suntem dispuși să intervenim în Israel, așa cum am făcut-o în Libia sau în Siria sau în alte părți. E greu de crezut, oricât de mare lider local, regional și mondial s-ar vrea Erdogan, că va porni un război declarat împotriva Israelului. Poate face altceva. Împiedică orice colaborare între NATO și Israel atâta vreme cât continuă războiul din Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE