Recentul cutremur devastator din Turcia a readus în actualitate și temerile românilor că un seism precum cel 1977 s-ar putea repeta. La fel, teama că multe dintre blocurile noastre nu ar face față unui cataclism major. Mai ales că jumătate dintre cele 9,7 milioane de apartamente din România au depășit perioada legală de garanție.
Normele de rezistență s-au dublat
Conform specialiștilor, în ultimele două decenii în România s-a construit responsabil și cu respectarea normelor de siguranță seismică. Echipa Euronews a fost pe câteva șantiere, cerând părerea unor experți. Am încercat să aflăm cât de rezistente sunt blocurile de astăzi în fața unui cutremur major și ce ar trebui să știe un cumpărător de apartament.
În clipa de față în România exista 9,7 milioane de apartamente dintre care aproape jumătate au ieșit din perioada de garanție pe care o prevedea legea în ceea ce privește structura de rezistenta. Pe de altă parte, în București se construiește masiv și se folosește beton de calitate ridicată, iar astfel de clădiri, spun experții, rezistă la cutremure mai mari decât cel de 7,8 din Turcia. Specialiștii spun că la un seism de peste 8, astfel de clădiri nu s-ar prăbuși si nu ar fi pusă în pericol viată locatarilor.
Față de 1992, normele de rezistență la seism din codul modern de proiectare s-au dublat, iar un cutremur precum cel din 1977 nu ar mai dărâma clădiri construite în ultimii 20-30 de ani. Condiția: ca și constructorii să fi respectat normele.
”Cutremurul care a făcut ravagii în 1977 la o clădire de acum ar produce daune mici, adică am fi nevoiți să zugrăvim prin casă. Execuția contează enorm, în Turcia am văzut pe imagini ca s-au rupt fix la noduri la îmbinări, la noi așa ceva nu se întâmplă,” a declarat Florian Țilimpea, inginer structural.
Cum știm dacă un dezvoltator construiește corect?
În ziua de azi, ridicarea unei clădiri e precedată de multe teste, iar betoanele și celelalte materiale sunt verificate minuțios.
”Se fac anumite teste pe betoane, pe fierul din ele, cu acele teste ne dăm seama dacă betonul e cel care trebuie, se fac teste si pe alte materiale. Există un întreg flux care ne asigură că ce este proiectat este și real,” a declarat Călin Stan, director proiect One Cotroceni.
Specialiștii spun că nu este greu să-ți dai seama dacă un dezvoltator construiește corect sau nu.
”Trebuie să știm că un cutremur de 7,8 este de 4 ori mai puternic decât unul de 7,2, diferența este uriașă. La noi în ultimii 20 de ani s-a construit responsabil. Un client trebuie să caute un dezvoltator cu istoric, să viziteze blocurile anterioare și să se uite la calitatea finisajelor. Să se uite la fisuri, cele benigne apar la băi sau la plafoane, nu sunt grave, cele grave apar la grinde și coloane,” a declarat Ioan Dumitrescu, inginer constructor / proiectant.