Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO condamnă încălcarea spațiului aerian al României și Letoniei de către dronele rusești

Doi membri NATO au declarat că dronele rusești le-au încălcat spațiul aerian, deoarece una ar fi intrat în România în timpul atacurilor nocturne asupra Ucrainei vecine, în timp ce alta s-a prăbușit în estul Letoniei cu o zi înainte, potrivit The Guardian .

O dronă a intrat pe teritoriul României duminică dimineața, în timp ce Moscova a lovit „ținte civile și infrastructura portuară” peste Dunăre, în Ucraina, a declarat Ministerul român al Apărării.

Bucureștiul a desfășurat avioane de luptă F-16 pentru a monitoriza spațiul său aerian și a emis alerte text pentru locuitorii din două regiuni estice, a adăugat acesta.

Nu au fost raportate imediat victime sau pagube. Ministrul leton al apărării, Andris Sprūds, a declarat ulterior că o dronă rusească a căzut cu o zi înainte în apropiere de orașul Rezekne și probabil că s-a abătut în Letonia din Belarusul vecin.

Geoană: Aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase

Secretarul general adjunct demisionar al NATO și fostul diplomat de top al României au declarat că alianța militară condamnă încălcarea spațiului aerian românesc de către Rusia.

Mircea Geoană a scris pe X: ”Deși nu avem informații care să indice un atac intenționat al Rusiei împotriva aliaților, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”.

Armata Letoniei a declarat în mod similar că nu există indicii că Moscova sau Minsk au trimis intenționat o dronă în țară.

Potrivit primelor numărători ale voturilor de duminică, susținătorii președintelui Vladimir Putin și ai războiului său din Ucraina ar urma să câștige alegerile pentru funcția de guvernator din întreaga Rusie, inclusiv în Kursk, unde forțele ucrainene au preluat controlul asupra unor orașe și teritorii.

Cele trei zile de alegeri locale și regionale din Rusia s-au încheiat duminică seara, alegătorii urmând să aleagă candidații susținuți de Kremlin în toate cele 21 de curse pentru postul de guvernator, precum și membrii adunării legislative din 13 regiuni și funcționari ai consiliilor municipale din întreaga țară.

Rezultatele alegerilor strict controlate sunt deja interpretate în Rusia ca un vot de încredere în Putin și în operațiunea sa în Ucraina, a raportat Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE