Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

WSJ: Iranul a transferat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Statele Unite, în alertă

Iranul a transferat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, potrivit publicației The Wall Street Journal, care citează oficiali americani și europeni. Informația a fost confirmată ulterior și de CNN, care citează două surse.

Mișcarea oferă Moscovei un nou instrument militar puternic în războiul său împotriva Ucrainei. Nu este clar când anume au fost livrate rachetele, dar transferul lor are loc în contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra orașelor și infrastructurii energetice din Ucraina.

Potrivit surselor citate de WSJ, Washingtonul și-a informat aliații în această săptămână cu privire la livrările efectuate de Iran.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Sean Savett, a declarat pentru CNN că „orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului” pentru Kremlin în contextul războiului din Ucraina.

„Am avertizat cu privire la aprofundarea parteneriatului de securitate dintre Rusia și Iran încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina și suntem alarmați de aceste rapoarte”.

Furnizarea de rachete balistice marchează o escaladare semnificativă a sprijinului Iranului pentru Rusia. Iranul a furnizat deja Rusiei sute de drone pe care forțele ruse le-au folosit în războiul din Ucraina, iar Rusia a construit o instalație de fabricare a dronelor în țară cu ajutorul Iranului. Rusia a primit, de asemenea, rachete și componente de rachete din Coreea de Nord. Totodată, China ajută și ea Rusia. Sprijinul Beijingului pentru Moscova a inclus cantități semnificative de mașini-unelte, drone, motoare turboreactoare și tehnologie pentru rachete de croazieră.

Misiunea permanentă a Iranului la Organizația Națiunilor Unite a negat că transferul ar fi fost efectuat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE