Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Dronă rusească în spațiul aerian românesc. MApN spune că au fost găsite fragmente lângă Periprava

Fragmente ale unei drone rusești au fost găsite în apropiere de Perivprava (Tulcea), anunță MApN. Ministerul mai precizează că investighează și o posibilă prăbușire a unei alte drone, lângă Caraorman. Reamintim că în noaptea de sâmbătă spre duminică au fost auzite noi explozii la granița cu Ucraina, lucru care a determinat autoritățile să transmită mesaje Ro-Alert.

09/09/2024 , 17:06

MApN anunță că au fost găsite fragmente ale unei drone rusești la Periprava

Ministerului Apărării Naționale anunță că forțele din subordine au executat duminică, 8 septembrie, acțiuni de căutare ale unor eventuale fragmente de drone căzute în urma atacurilor. Au fost găsite fragmente ale unei drone de origine rusească în proximitatea localității Periprava.

„Forțe ale Ministerului Apărării Naționale au executat duminică, 8 septembrie, acțiuni de căutare ale unor eventuale fragmente de drone căzute în urma atacurilor, din noaptea anterioarǎ, efectuate de forțele ruse asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România.

Echipe din MApN, în cooperare cu specialiști din Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne, au cercetat proximitatea localității Periprava, judetul Tulcea, de unde au ridicat fragmente ale unei drone de origine rusească, urmând ca acestea sa fie expertizate, conform procedurilor legale.

În perioada următoare vor fi executate acțiuni de cercetare și în proximitatea localității Caraorman, unde a fost semnalată o altă posibilă zonă de impact.

Menționăm cǎ, atât aria cercetată în apropierea localității Periprava, cât și posibila zonă de impact din proximitatea localității Caraorman se află în zone mlăștinoase, în afara localităților, nefiind afectate elemente de infrastructură”, potrivit MApN.

Știrea inițială

Forțele Aeriene Române au ridicat două aeronave F-16 care au monitorizat zona de la granița cu Ucraina după ce radarele au identificat o dronă care a intrat în spațiul aerian românesc. Autoritățile cercetează zona de lângă Periprava, în județul Tulcea, unde se crede că ar fi căzut bucăți de drone. 

Locuitorii din județele Tulcea și Constanța au fost treziți în miez de noapte de un mesaj Ro-Alert care îi sfătuia să se adăpostească în beciuri ori în adăposturi de protecție civilă sau să rămână în casă, departe de geamuri și de pereții exteriori. Și asta pentru că exista pericolul căderii, cel mai probabil, a unor resturi de dronă.

Oamenii s-au speriat.Mai ales cei care locuiesc aproape de granița. Mulți au ieșit din case și au surprins momentul atacului în țara  vecină. 

Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au monitorizat spațiul aerian în zona Mării Negre după ce o dronă a fost detectată de radar că a intrat în spațiul aerian românesc.

Constantin Spînu, purtător de cuvânt MAPN: „În cursul acestor evenimente, a fost identificat și urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina. Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4:00.” 

După ce au apărut indicii că ar fi existat și o zonă de impact, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale fac cercetări într-o zonă nelocuită din apropierea localității Periprava din județul Tulcea. Cele două avioane F-16 au fost ridicate în aer conform procedurilor, la fel și căutarea unor posibile resturi de dronă.


MApN: Există probabilitatea unei zone de impact pe teritoriul naţional, în urma atacurilor ruseşti cu drone în Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a informat și se coordonează cu ceilalți aliați și cu structurile NATO în legătură cu violarea spațiului aerian al României. Premierul României a reacționat la cateva ore după incident.  Marcel Ciolacu spune că nu au fost probleme deosebite și că astfel de situații vor fi mai dese, în contextul în care Ucraina exportă grâne pe Dunăre.

Ministerul Apărării Naţional (MApN) anunţă că a fost identificată probabilitatea unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o zonă nepopulată de lângă localitatea tulceană Periprava, în urma atacurilor ruseşti cu drone asupra unor obiective din Ucraina.

Potrivit unui comunicat transmis duminică de MApN, forţele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina în această dimineaţă, în proximitatea frontierei cu România. Centrul Naţional Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţele Tulcea şi Constanţa, fiind transmise, la orele 2,20 şi 2,38, mesaje RO-ALERT.

Intervenția forțelor Armatei Române

De asemenea, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene.

"În cursul acestor evenimente, a fost identificat şi urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina. Situaţia evoluţiei acestei drone a fost monitorizată şi de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4,08", se arată în comunicatul MApN.

Sursa citată precizează că, din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o arie nelocuită din proximitatea localităţii Periprava, fiind efectuate cercetări în zonă, începând din această dimineaţă, cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol.

"MApN a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Ministerul Apărării Naţionale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional", se mai menţionează în comunicat.

Locuitorii din Constanța și Tulcea au primit un mesaj RO-Alert

Un mesaj RO-Alert a fost transmis în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru locuitorii din județele Tulcea și Constanța, avertizând că ar putea cădea obiecte din spațiul aerian, ca urmare a unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, în apropierea graniței cu România. Este prima oară când un astfel de avertisment este trimis și în județul Constanța, anterior fiind trimise doar în județele Tulcea, Brăila și Galați.

„În această seară a fost transmis un mesaj RO-Alert pe teritoriul județelor Tulcea și Constanța după ce structurile de apărare și securitate națională au interceptat un posibil atacat al Federației Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, în proximitatea graniței cu România.

Mesajul transmite informații de avertizare și de informare a populației cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian și măsuri de adăpostire în cazul în care situația o impune.

Facem mențiunea că aceste mesaje au rolul de informare a populației din zona de graniță a României cu Uncraina despre faptul ca sunt posibile atacuri ale federației și ruse asupra teritoriului ucrainean și ca există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului național.

Până la ora emiterii acestui comunicat nu au fost înregistrate apeluri la numărul unic de urgență 112 în disteleceratul ISU Tulcea”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Tulcea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE