Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moldova, între UE și Rusia. Victor Chirilă, ambasador: La acest scrutin facem o alegere între Moscova și Bruxelles

Moldovenii sunt chemați duminică la urne. Își aleg nu doar viitorul președinte, ci răspund și la întrebarea referitor la aderarea Republicii Moldova la uniunea Europeană.

Victor Chirilă, Ambasadorul Republicii Moldova la București, a fost invitat la Vocile care contează. Acesta a vorbit despre importanța scrutinului prezidențial din Moldova, dar și despre referendumul organizat în același timp cu alegerile.

„Ambele scrutine cântăresc la fel de mult. Avem nevoie de un lider al Republicii Moldova care să ne conducă pe calea integrării europene, să fie un lider credibil, integru, un lider care a demonstrat că îi pasă de soarta Republicii Moldova și de cetățenii săi.

În ceea ce privește referendumul, facem o alegere între Moscova și Bruxelles, între trecut și viitor, între sărăcie și prosperitate. Asta este miza. Noi decidem soarta. Vrem să trăim în dictatura pe care o reprezintă Putin? Sau vrem să trăim în democrație, unde vorbim liber, unde drepturile sunt respectate. UE ne-a deschis ușile larg pentru a adera cât mai rapid la această comunitate europeană. Avem nevoie să transmitem la acest referendum un «da» puternic.”, a spus Chirilă.

Victor Chirilă a spus că în cazul în care referendumul întrunește o majoritate ușor peste 50%, rezultatul va fi pus la îndoială de cei care nu doresc binele Republicii Moldova.

„Dacă așa vor sta lucrurile, atunci acest rezultat va fi pus la îndoială de cei care nu ne doresc binele. Va fi de asemenea un semnal că Republica Moldova nu este încă gata să adere la UE, pentru partenerii noștri europeni. Noi sperăm că rezultatele vor fi bune, dar acest lucru înseamna ca fiecare din noi să iasă la alegerile prezidențiale și la referendum și să voteze pentru viitorul nostru”, a spus Chirilă.

„Maia Sandu va avea nevoie de un Guvern și un Parlament care să îi susțină agenda de integrare europeană”

Ambasadorul a mai spus că Maia Sandu are nevoie de un Guvern și un Parlament care să îi susțină agenda de integrare europeană și de aceea referendumul și alegerile sunt și despre viitoarele alegeri parlamentare.

„Maia Sandu va avea nevoie de un Guvern și un Parlament care să îi susțină agenda de integrare europeană. Acest referendum constituțional este despre viitoarele alegeri. Eu sper că ne vom ridica la miza așteptărilor. Este o datorie nu doar de cetățean ci și de fiu față de părinții noștri. Acest referendum și aceste alegeri sunt și despre alegerile parlamentare.

Toți cetățenii Republicii Moldova își doresc o viață mai bună și își doresc pace în țară. Nimeni nu își dorește ca războiul din Ucraina să vină și peste Republica Moldova, indiferent de opțiuni. O bună parte din comunitatea vorbitoare de limbă rusă au nostalgia timpurilor sovietice și e greu să îi convingi să renunțe la aceste nostalgii. Aceste nostalgii îi face o pradă ușoară pentru manipulările de astăzi care vin partea grupărilor oligarhice. Ei continuă să viseze că Rusia le va aduce bunăstarea de altă dată. Miza cred că e pentru noi generația tânără. Trebuie să punem un mai mare accent pe educație.

Noi avem deja beneficii reale de la Uniunea Europeană, dar aceste beneficii pot fi pierdute dacă noi vom lăsa pe alții care ne cumpără voturile să ne decidă soarta. Eu nu cred că cetățenii Republicii Moldova vor lăsa acești criminali să ne fure sufletul, idealurile, viitorul nostru și al copiilor noștri. Ar fi o mare dezamăgire nu doar pentru noi, ci pentru întreaga lume care se uită la noi. Toate reflectoarele lumii și ale UE sunt pe noi și ne privesc atent cum vom proceda. Sper că și de această dată, așa cum a fost și imediat după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, vom da dovadă de civism și solidaritate europeană și vom vota așa cum trebuie”, a mai spus acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE