Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GHID Referendumul din Republica Moldova. Ce înseamnă votul din 20 octombrie 2024 pentru parcursul european al țării

Pe 20 octombrie 2024, cetățenii din Republica Moldova vor fi chemați la urne petru două voturi importante: primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul de schimbare a Constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Ce vor vota, mai exact, alegătorii la referendum și ce va însemna rezultatul pentru parcursul european al Republicii Moldova?

Ce este un referendum?

Referendumul reprezintă acel scrutin prin care cetățenii cu drept de vot își exprimă opțiunea în cele mai importante probleme ale statului și ale societății în ansamblu. În Republica Moldova, există două tipuri de referendumuri care pot fi organizate:

  • republican (constituțional, legislativ, privind demiterea Președintelui Republicii Moldova, consultativ);

Referendumul republican are loc la nivelul întregii țări.

  • local (în probleme de interes deosebit pentru sat (comună), oraș (municipiu), raion, unitate administrativ-teritorială cu statut special, revocarea primarului).

Referendumul local are loc la nivel de sat/comună, oraș/municipiu, raion, unitate administrativ-teritorială autonomă.

Președinta Maia Sandu a fost cea care a solicitat organizarea unei consultări populare privind modificarea Constituției pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

De ce este important pentru Republica Moldova referendumul din 20 cotombrie?

Republica Moldova a depus în martie 2022 o cerere de aderare la Uniunea Europeană, iar în iunie 2022 i-a fost acordat statutul de țară candidată. Apoi, în noiembrie 2023, Comisia Europeană a emis o recomandare de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

Obiectivul Republicii Moldova este de aderare la UE până în anul 2030.

Referendumul din 20 octombrie are ca scop declararea prin Constituție a faptului că integrarea în UE este „obiectivul strategic” al țării și că identitatea poporului moldovean este „europeană”.

Cum va arăta buletinul de vot pentru referendumul din Republica Moldova?

Buletinul de vot pentru referendum va conține întrebarea supusă consultării publice. În dreapta textului întrebării se plasează pe orizontală două patrulatere cu cuvintele „DA” și „NU”, iar sub acestea – două cercuri.

Alegătorul aplică ștampila cu mențiunea „Votat” în unul dintre cercurile de sub patrulaterele inscripționate cu „DA” / „NU”.

La referendumul din 20 octombrie 2024, cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Parlamentul de la Chișinău a decis ca acest referendum să fie organizat simultan cu alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Cum ar putea fi modificată Constituția din Republica Moldova după referendum

Proiectul de modificare a Constituţiei Republicii Moldova prevede completarea Constituţiei cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova şi a ireversibilităţii parcursului european al republicii. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată obiectiv strategic al ţării.

Documentul mai prevede completarea Constituţiei cu un nou titlu: „Integrarea în Uniunea Europeană”. Astfel, se propune ca aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum şi ca aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene să se realizeze de Parlament prin lege organică, iar prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Condiții pentru validarea referendumului din Republica Moldova

Referendumul pentru modificarea Constituției este considerat valabil dacă la el au participat cel puțin o treime din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Potrivit datelor Registrului de Stat al Alegătorilor, pe listele electorale din Republica Moldova sunt înscriși puțin peste 3,3 milioane de alegători, ceea ce înseamnă că pentru validarea referenumului, este nevoie ca la urne să se prezinte cel puțin 1,1 milioane de alegători.

Mai departe, hotătârea este adoptată prin referendum dacă pentru ea au votat majoritatea cetăţenilor care au participat la referendum. În acest caz, peste 550.000 de alegători dintre cei care se prezintă la referendum trebuie să voteze „DA”, pentru ca modificarea Constituției prin referendum să aibă loc.

Ce se întâmplă dacă majoritatea votează „NU” la referendumul din Republica Moldova?

În cazul în care majoritatea alegătorilor care se prezintă la urne pe 20 octombrie votează împotriva modificării Constituției, atunci textul legii supreme a statului nu se va modifica, însă asta nu înseamnă că procesul de aderare a țării la Uniunea Europeană se va opri.

Ce arată sondajele

Cel mai recent sondaj realizat de compania iData și publicat pe 23 septembrie de presa din Republica Moldova arată că 46% dintre alegători ar vota în favoarea integării în UE. Un procent de 39% dintre cetăţeni resping aderarea la UE, în timp ce 12,7% nu s-au decis încă, relevă sondajul.

Din totalul persoanelor consultate, 67% au spus că vor merge în mod sigur să voteze la referendumul din 20 octombrie.

De altfel, același sondaj arată că Maia Sandu, actuala președintă a Republicii Moldova și puternică susținătoare a integrării țări în Uniunea Europeană, este favorită să câștige alegerile prezidențiale care sunt organizate tot pe 20 octombrie 2024.

Partidele „DA” și „NU” la referendumul din Republica Moldova

Paisprezece formațiuni politice din Republica Moldova pot participa la referendumul din Republica Moldova. Dintre acestea, numai două vor promova opțiunea „NU” la votul din 20 octombrie 2024.

Partidele care susțin opțiunea „DA”:

  1. Partidul Verde Ecologist
  2. Mișcarea „Respect Moldova”
  3. Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa
  4. Coaliția pentru Unitate și Bunăstare
  5. Blocul electoral „Împreună”
  6. Partidul Acțiune și Solidaritate
  7. Mișcarea Alternativa Națională
  8. Partidul „Democrația Acasă”
  9. Alianța pentru Unirea Românilor
  10. Partidul „NOI”
  11. Partidul Reîntregirii Naționale „Acasă”
  12. Partidul Social Democrat European
  13. Partidul „Voința Poporului”

Partidele care susțin opțiunea „NU”:

  1. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova
  2. Partidul „Renaștere”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE