Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a îndemnat, joi, pe moldoveni să participe la referendumul de modificare a Constituţiei, astfel încât aceasta să prevadă aderarea la Uniunea Europeană.
Într-o postare pe contul său de Facebook, Maia Sandu a atras atenţia că referendumul de duminică nu va avea un al doilea tur, astfel încât electoratul nu ar trebui să rateze şansa europeană a Moldovei.
„Pe 20 octombrie vom decide ce fel de ţară vrem să fie Moldova. De voi, de chişinăuieni, depinde dacă Moldova şi Chişinăul vor arăta ca ţările şi oraşele europene pe care le vizităm. Turul doi la referendum nu va fi. Chişinău, pe 20 octombrie, cere două buletine şi votează. Pentru oraş, pentru Moldova!”, a scris liderul de la Chişinău.
Pe de altă parte, într-un mesaj transmis tinerilor, preşedintele Republicii Moldova a explicat că procesul de votare durează doar trei minute şi că "ţara nu mai are timp să aştepte".
„Eşti tânăr şi crezi că ai timp. Ţara ta însă nu mai are timp să aştepte. Părinţii tăi s-au săturat să aştepte. Durează mai puţin să mergi la o secţie de vot decât să aşteptăm încă trei decenii să aderăm la lumea liberă şi dezvoltată", a arătat Sandu.
Referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale
Referendumul pro-UE din Moldova din este organizat în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Ce vor vota mai exact alegătorii?
Proiectul de modificare a Constituţiei Republicii Moldova prevede completarea Constituţiei cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova şi a ireversibilităţii parcursului european al republicii. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată obiectiv strategic al ţării.
Documentul mai prevede completarea Constituţiei cu un nou titlu: „Integrarea în Uniunea Europeană”. Astfel, se propune ca aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum şi ca aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene să se realizeze de Parlament prin lege organică, iar prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
Referendumul pentru modificarea Constituției este considerat valabil dacă la el au participat cel puțin o treime din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Potrivit datelor Registrului de Stat al Alegătorilor, pe listele electorale din Republica Moldova sunt înscriși puțin peste 3,3 milioane de alegători, ceea ce înseamnă că pentru validarea referenumului, este nevoie ca la urne să se prezinte cel puțin 1,1 milioane de alegători.
Mai departe, hotătârea este adoptată prin referendum dacă pentru ea au votat majoritatea cetăţenilor care au participat la referendum. În acest caz, peste 550.000 de alegători dintre cei care se prezintă la referendum trebuie să voteze „DA”, pentru ca modificarea Constituției prin referendum să aibă loc.