Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ar fi plătit peste 13 milioane de euro pentru voturi împotriva președintei Maia Sandu. Anchetă de amploare în Republica Moldova

Cetățeni din Republica Moldova au primit peste 15 milioane de dolari (13,6 milioane de euro) pentru a vota la alegerile prezidențiale din 20 noiembrie împotriva președintei Maia Sandu şi împotriva aderării la Uniunea Europeană. Autoritățile de la Chișinău vorbesc despre un sistem de o amploare „fără precedent”, coordonat de Rusia, relatează presa din Republica Moldova și agenția AFP, citată de Agerpres.

Peste 25 de percheziţii au fost efectuate joi în Republica Moldova în cadrul unui dosar penal deschis privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de iniţiativă şi a candidaților în cursele electorale. Peste 130.000 de cetățeni din Republica Moldova sunt în vizorul anchetatorilor, în condițiile în care în conturile acestora au fost transferați, numai în luna septembrie, din Federaţia Rusă peste 15 milioane de dolari (13,6 milioane de euro). Anunțul a fost făcut de şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţeanu, şi procurorul şef al Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin.

Șeful Poliției din Republica Moldova a explicat că percheziţiile au avut loc în cadrul unui dosar penal deschis pentru finanţarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de iniţiativă şi a concurenţilor electorali - săvârşită în proporţii mari, dar şi pentru spălare de bani. Faptele ar fi fost comise de un grup criminal organizat. În cadrul percheziţiilor realizate au fost ridicate înscrisuri, telefoane mobile şi sume de bani în mai multe valute, arată sursa citată.

Ancheta Poliției în cazul voturilor pe care Rusia le-ar fi cumpărat împotriva Maiei Sandu

Polițiștii din Republica Moldova susțin că persoanele afiliate organizației criminale erau conduse de Ilan Șor. Acestea au fost instruite să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra sumelor de bani, urmând să fie anunțați cu o zi înainte de alegeri, prin intermediul unor grupuri de pe aplicația Telegram, despre candidatul ce urmează a fi votat precum și să voteze cu opțiunea ,,Nu” la Referendum.

Potrivit anchetatorilor, gruparea infracțională organizată este format inclusiv din persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse și dirijează activitatea într-o manieră bine organizată:

-130 lideri teritoriali care dirijează activitatea grupului, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate (activiști și simpatizanți) de către președinții de sector, după care le transmite organizat în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor bancare în banca comercială ,,PromsveazyBank”, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 250 000 ruble = 45.000 lei.

​-1927 președinți de  sector care racolează și dirijează activitatea grupului de activiști și simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate de către activiști și le transmite liderului teritorial, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25 600 ruble = 4.600 lei.

​-peste 50 000 activiști care racolează și dirijează activitatea grupului de simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate și le transmite președintelui de sector, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25 600 ruble = 4.600 lei.

​- peste 70 000 simpatizanți aceștia fiind persoanele racolate contra unor sume de bani și instruite să voteze la Referendum cu opțiunea ,,Nu” precum și candidatul care urmează a fi votat. Aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 5000 – 10 000 ruble = 900 - 1.800 lei.

Șefii Poliției și al Procuraturii Anticorupţie i-au sfătuit pe cetățenii din Republicii Moldova care au primit transferuri de la membri ai grupului să anunţe şi să coopereze cu anchetatorii.

Pedepse cu închisoarea pentru gruparea ce cumpăra voturi împotriva Maiei Sandu

Şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, a anunţat că membrii grupării, în funcţie de gradul de implicare, riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani şi amenzi de până la un milion de lei. De asemenea, unii membri ai grupului riscă şi aplicarea de sechestru pe averea deţinută, conform Agerpres.

Oligargul Ilan Şor, condamnat anul trecut în contumacie pentru fraudă, a anunţat în aprilie, de la Moscova, înfiinţarea unei coaliţii de partide proruse în Republica Moldova.

Maia Sandu a avertizat despre războiul hibrid al Rusiei care afectează Republica Moldodva

Republica Moldova, aflată zeci de ani în sfera de influență a Rusiei, a demarat în timpul preşedinţiei Maiei Sandu, favorită a scrutinului, o schimbare de direcţie spre Occident.

Maia Sandu a acuzat în repetate rânduri Rusia că desfăşoară un „război hibrid” în această fostă republică sovietică, care este candidată pentru aderarea la UE. Această îngrijorare este împărtăşită și de Consiliul Europei şi aliaţii occidentali ai Republicii Moldova.

În iunie, SUA, Regatul Unit şi Canada au atenţionat împotriva unui "complot" rus menit să influenţeze alegerile prezidenţiale şi să "suscite manifestaţii" dacă aceste alegeri nu vor fi câştigate de un candidat pro-rus. Potrivit grupului de reflecţie WatchDog, Rusia a cheltuit peste o sută de milioane de dolari anul acesta legat de apropierea alegerilor din Republica Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE