Cea mai complexă operațiune de instruire navală, Sea Shield 25, este în plină desfășurare în Marea Neagră, dar si pe Dunăre și-n Delta Dunării. Participă peste 2500 de militari români și din alte 11 state NATO.
Este desfășurare de forțe în Marea Neagră unde Zeci de nave, avioane de patrulare, elicoptere și mii de militari participă la cel mai mare exercițiu naval organizat de Forțele Navale Române. Antrenamentele, menite să testeze reacția NATO în fața unor posibile amenințări hibride, maritime sau aeriene se desfășoară pe scenarii complexe cu trageri reale și simulări de atac.
sursă foto: Facebook.com/Forțele Navale Române
Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: „Fregata Regina Maria este nava de război care are comanda acestui exsercițiu Sea Schield la care participă 2.600 de militari din 12 state aliate. Este cel mai mare exercițiu naval executat în Marea Neagră, un spațiu vital pentru securitate în acest moment.
Sunt foarte multe mașinării de luptă implicate în acest exercițiu, dar și 30 de nave, aeronave, avioane de vânătoare și elicoptere care execută tot felul de scenarii, atacuri maritime, atacuri care vin de pe uscat, atacuri care vin din aer sau atacuri submarine.
Fregata Regina Maria a dat semnalul că începe această secvență din cadrul acestui exercițiu care se desfășoară în Marea Neagră. Timp de două săptămâni au loc aceste manevre la care participă militarii.
Sunt scenarii foarte complexe pe care toți acești soldați le execută, scenarii care practic simulează varianta reală a unor atacuri. Orice scenariu este în discuție pentru acești marinari care se antrenează în comun pentru a fi pregătiți în caz de intervenție.
Pentru prima oară, la acest exercițiu Sea Shield participă și gruparea de luptă împotriva minelor marine, grupare de luptă la care participă Bulgaria, Turcia și România, pentru lupta împotriva minelor marine care au devenit un pericol în Marea Neagră în momentul în care s-au desprins din barajul ucrainean, la începutul războiului din Ucraina.
Sunt 12 state aliate care se antrenează în comun pentru a putea fi pregătită pentru orice fel de amenințare.”
Cu ce forțe participă România la exercițiul SEA SHIELD 25
La SEA SHIELD 25 participă militari din Albania, Bulgaria, Canada, Franța, Grecia, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia.
„Forțele Navale Române vor participa la exercițiu cu peste 1.600 de militari și cu 80 de mijloace tehnice, dintre care 28 de nave maritime și fluviale, două elicoptere și un detașament mobil de lansare. Celelalte categorii de forțe din Armata României vor lua parte la secvențele de instruire în comun cu 200 de militari și peste 40 de mijloace tehnice (o navă, nouă aparate de zbor și peste 30 de autovehicule), iar partenerii străini cu aproximativ 500 de militari și 27 de mijloace tehnice (patru nave, trei avioane de patrulare maritimă și 20 de vehicule). În total, în cadrul exercițiului, militarii din cele 12 state participante vor exploata aproximativ 150 de mijloace tehnice (33 de nave și nouă ambarcațiuni rapide, 14 aparate de zbor și 90 de vehicule).
Un aspect esențial al Exercițiului multinațional SEA SHIELD 25 constă în consolidarea colaborării dintre forțele navale, aeriene și terestre, care va fi testată prin desfășurarea unei serii de activități de apărare a infrastructurii critice de pe litoral, de protecție a liniilor de comunicații maritime și de sprijinire a operațiunilor amfibii. Antrenamentele desfășurate în raioane maritime din Marea Neagră, pe Fluviul Dunărea și în zona costieră vor crește capacitatea de reacție colectivă și vor contribui la promovarea angajamentului NATO față de securitatea regională.
Totodată, prin desfășurarea SEA SHIELD 25, forțele participante își vor perfecționa tehnicile de luptă și își vor consolida parteneriatele strategice pentru menținerea unui mediu sigur și stabil în zona de responsabilitate de pe flancul de sud-est al Alianței Nord-Atlantice”, se arată într-un comunicat al Statului Major al Forțelor Navale.