Marcel Ciolacu a avut o primă luare de poziție oficială după declarațiile lui Dragoș Sprînceană. Prim-ministrul a precizat că se delimitează de acele declarații în care Sprînceană a spus că SUA „nu vor fi încântate” dacă România „va fi alături de Ucraina, cum spune Macron”.
Numele afaceristului Dragoș Sprînceană a fost vehiculat ca posibil emisar al României pentru îmbunătățirea relațiilor cu SUA.
Ce consecințe ar avea reacția lui Marcel Ciolacu la declarațiile lui Dragoș Sprînceană
Adrian Zăbavă, analist de politică internă: „Pentru România, cred că a fost destul de grav, iar pentru Marcel Ciolacu, și mai grav. Din răspunsul lui Ciolacu, ne dăm seama că, în momentul de față, este într-o criză de imagine și a dat câțiva pași înapoi. E clar că răspunsul dumnealui nu rezolvă situația și vom mai avea consecințe.
E drept că Ciolacu e un politician cu spatele la zid. Spun asta în contextul în care, indiferent de numele celui care va ajunge la Cotroceni, situația lui și poziția lui va fi pusă sub semnul întrebării, chiar și în situația în care Crin Antonescu ar ajunge președintele României.
De ce? Pentru că Ciolacu, în urma a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani și cu atât mai mult în urma a ceea ce s-a întâmplat la finalul anului trecut, este un politician aproape fără urmă de încredere în România și e greu de crezut că mai poate supraviețui acolo. Dacă încearcă ceva personal în relația cu SUA, nu știm acest lucru. Putem interpreta și în această perspectivă, această poziționare interesantă și cumva la limita Constituției cu privire la trimiterea unor emisari, cu atât mai mult cu cât vedem cine sunt acești oameni.
Declarațiile și poziționarea acestui domn - endorsat de Ciolacu în urmă cu câteva zile, chiar dacă se disociază acum de el - înseamnă o situație destul de complicată."
Poziționarea lui Bolojan ar urma să fie extrem de importantă
Adrian Zăbavă, analist de politică internă: „Cred că va ține foarte mult de nivelul de presiune publică pe care îl va resimți Ciolacu și nu doar el, cât cei din Coaliție. Să nu uităm că, în această Coaliție mai e un personal extrem de important, Crin Antonescu, care este asociat cu acestă Coaliție, cu Ciolacu, dar el este cel care va fi pe buletinul de vot pe 4 mai.
Deocamdată, nu avem nicio reacție de la Cotroceni. În funcție de poziționarea lui Ilie Bolojan, e de așteptat ca niște lucruri să se mai întâmple. Dacă Bolojan va fi contondent la adresa a ceea ce s-a întâmplat și îi va cere public ceva lui Ciolacu, ne putem aștepta la o presiune suplimentară.
Ciolacu, prin declarațiile de astăzi, prin delimitare și prin transmiterea faptului că domnul Sprînceană e `pe persoană fizică`, încearcă să se delimiteze și să oprească scandalul aici. Dar nu se va întâmpla așa. Însă aceste consecințe pot apărea dacă presiunea publică va crește. Iar această presiune poate crește doar dinspre Ilie Bolojan, dinspre ceilalți membri ai Coaliției, dinspre Crin Antonescu, în funcție de pierderile unora sau a altora, în funcție de presiunea pe care, la rândul lor, ar simți-o și aceștia.
Nu cunosc relațiile pe care acest personaj le are, nu-mi dau seama cum ar putea să privească administrația Trump ceea ce vedem, tocmai pentru că administrația Trump are un mod extrem de ciudat de a relaționa. Cu siguranță se va fi auzit despre aceste lucruri în administrația Trump, nu știm până la ce nivel și deocamdată nici nu putem ști cu ce consecințe".
Dragoș Sprînceană a spus că poziția României nu mai trebuie să fie aceeași cu a Franței, „pentru a nu supăra„ SUA.
„Nu sunt un emisar al domnului Ciolacu, ci al României. Domnul Ciolacu reprezintă funcția de premier al României și eu trebuie să ajut România, indirect. Domnul Bolojan a declarat public că va fi întotdeauna alături de Ucraina, orice ar fi. Înseamnă că facem exact ce spune Franța. Atâta vreme cât România se aliniază cu aceste direcții, să zic așa, prin anumite declarații ale unora, Statele Unite nu o să fie încântate", a fost declarația lui Sprînceană.