Premierul României, Marcel Ciolacu, a ținut să se delimiteze de declarațiile făcute de Dragoș Sprînceană, afaceristul român care ar urma să ajute la îmbunătățirea relațiilor cu SUA.
Pe Ciolacu l-a deranjat o declarație recentă a lui Sprînceană, în care spunea că SUA „nu vor fi încântate” dacă România „va fi alături de Ucraina, cum spune Macron”.
Marcel Ciolacu se delimitează de declarațiile lui Dragoș Sprînceană
Marcel Ciolacu: „Părerile exprimate în spațiul public de diverși cetățeni români care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale și nu implică o poziție a statului român.
Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate.
Prin urmare, nu există niciun ”emisar al lui Ciolacu”, există însă mulți români din diaspora – antreprenori, medici, specialiști IT etc - cu care am vorbit în ultima perioadă și care s-au arătat dispuși să deschidă diverse canale de comunicare prin prisma conexiunilor pe care le au atât în Statele Unite, cât și în Europa.
Avem milioane de români în diaspora și fiecare dintre ei, prin ceea ce face zi și zi, poate fi un foarte bun ”emisar” al țării noastre. La fel cum polonezii au apelat la diaspora lor pentru a crește vizibilitatea propriului stat, la fel voi proceda și eu cu oricine este dispus să sprijine activ România.
Între a face ceva pentru țara mea și a mă jeli continuu pe rețelele sociale ca unii și alții, aleg să acționez. Cei care ne-au ținut ani de zile pe la ușa Schengen sunt cei care ne dau astăzi lecții despre ce trebuie sau nu trebuie făcut."
Reacția Guvernului și poziția României față de Ucraina
Guvernul României dă asigurări că poziția țării noastre față de Ucraina aflată în război rămâne neschimbată, ca reacție la declarația lui Dragos Sprînceană.
„Guvernul își menține prioritățile asumate de politică externă, ce derivă din statutul României de membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, precum și susținerea necondiționată față de Ucraina, poziție exprimată încă din primele zile de la izbucnirea războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă.
De la începutul războiului, România a acordat țării vecine sprijin multidimensional, coordonat cu Aliații din cadrul NATO, cu partenerii europeni și internaționali și în permanentă cooperare cu instituții şi reprezentanți ai societății civile și ai comunităților locale, dar și cu agențiile specializate ale ONU (Organizația Internațională pentru Migrație, UNHCR, UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății, Programul Alimentar Mondial).
Guvernul României a adoptat măsuri concrete de sprijinire a refugiaților ucraineni, asistență umanitară de urgență, în funcție de solicitările autorităților ucrainene. De asemenea, printr-un mecanism agreat împreună cu autoritățile ucrainene, România a facilitat tranzitul cerealelor din Ucraina. Împreună cu statele membre ale Uniunii Europene și cu partenerii internaționali, România este pregătită să susțină eforturile de reconstrucție a Ucrainei”, se arată în comunicatul de presă.
Cine e Dragoș Sprînceană
În ultima vreme, s-a vehiculat că Dragoș Sprînceană ar fi un fel de emisar special al Guvernului României pentru SUA, având în vedere legăturile sale cu administrația lui Trump.
Dragoș Sprînceană este un antreprenor român care locuiește în Statele Unite ale Americii și este membru în Comitetul Executiv al Partidului Republican din Palm Beach (Florida). El a fost prezent la diverse ceremonii oficiale ale lui Trump și la cea de inaugurare și s-a fotografiat mereu cu președintele american și cu personaje importante din administrația americană, precum consilierul lui Trump pentru securitate, Mike Waltz.
Dragoș Sprînceană are 45 de ani și este stabilit în SUA, din 2002. Afaceristul este din Constanța, localitate unde a și terminat Facultatea de Management Financiar Contabil. Primul loc de muncă al lui Sprînceană în SUA a fost de paznic la o unitate de cazare din Wisconsin. Apoi a fost salvamar, însă a făcut în paralel și o altă facultate, după cum a precizat chiar el, într-un interviu din 2020, pentru o publicație românească din SUA.
De-a lungul timpului, el a mai activat în construcții, a fost ospătar și apoi a lucrat și în câteva instituții bancare, dar după anul 2009 și-a cumpărat niște camioane și a început afaceri în domeniul transportului. A devenit și real estate agent, dar și loan officer, după cum afirmă el.