Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Mediului și ANM au dat mesaje contradictorii populației despre „ciclonul Ashley”: Trebuie să comunicăm mai bine cu cetățenii

Mircea Fechet critică ANM pentru modul în care comunică cetățenilor, asta după ce autoritățile au fost acuzate că au alarmat populația cu privire la ciclonul numit „Ashley”, care s-a dovedit o ploaie de toamnă.

Disputa despre ciclonul care nu a mai fost. Ministrul Mediului și ANM au dat mesaje contradictorii populației

Ministrul Mediului a declarat la emisiunea Vocile care contează că el a fost avertizat de Administrația Națională de Meteorologie cu privire la amploarea evenimentelor meteo din weekend și de aceea autoritățile s-au pregătit pentru cel mai rău scenariu. Numai că tot Administrația Națională de Meteorologie transmitea, vineri, la Euronews România, că nu va fi vorba de niciun ciclon.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Dacă mă întrebați pe mine personal și îmi dau cu părerea exclusiv în numele ministerului, eu cred că modul în care comunicăm, inclusiv din punct de vedere meteorologic, inclusiv avertizările hidrologice, cred că ar trebui să facă parte dintr-un pachet mai apropiat de cetățeni. Eu cred că în viitor va trebui să vedem cum reușim să comunicăm cu cetățenii mai bine, pentru că, spre exemplu, am văzut în spațiul public că în România sunt foarte mulți meteorologi amatori și e bine că există astfel de comunități pasionate de meteorologie, e o știință extrem de frumoasă.

Cum vreți să reglementați asta?

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Voi discuta cu colegii mei de la ANM.

Meteorogul ANM, Meda Andrei, a respins încă de vineri, 27 septembrie, ideea că ar exista un ciclon „Ashley” care va afecta România. Explicația ei a fost făcută chiar când autoritățile stabileau măsurile de urgență pentru weekend.

Meda Andrei, meteorolog: Nu există așa ceva. „Ashley” este primul nume pe care va fi dat de centrele europene din cadrul Eumetnet pentru ciclonul ce se va forma în Atlantic și va avea intensitate mare. Dar încă nu s-a format. Este adevărat, aici avem, după cum se vede, o zonă de presiune scăzută. Sunt două nuclee ciclonice, dar nu sunt atât de intense încât să merite un nume, pentru că dacă am dat nume tuturor, cele excepționale nu ar mai rămâne în memorie.

În ciuda explicației meteorologului, două zile mai târziu, duminică dimineață, ministrul Mediului anunța că a organizat comitete pentru situații de urgență și avertiza populația cu privire la acest fenomen meteo extrem.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Bună dimineața. Știu că e o oră mai specială, dar suntem într-o zi foarte specială, pentru că astăzi, la noapte și mâine, România va fi, practic, măturată de acest ciclon pe care îl numim Ashley, deocamdată. Vom avea precipitații foarte mari, ceea ce pune pe toată lumea în alertă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE