Încă trei avioane F-16 olandeze au ajuns la Centrul de Instruire de la Baza Borcea. Cu unul dintre ele a zburat și ministrul Apărării din Țările de Jos. Aeronavele au fost întâmpinate în aer de două F16 românești în care s-au aflat ministrul Apărării din România și șeful Armatei. După ce au luat parte la zborul demonstrativ, cei doi miniștri au avut o întâlnire bilaterală.
Angel Tîlvăr și omoloaga lui din Țările de jos s-au echipat corespunzător și au zburat cu avioanele F-16 cu dublă comandă. Aeronavele olandeze au fost întâmpinate în aer de cele românești.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale: ”Pentru mine a fost o experiență în premieră, pentru care sunt recunoscător pilotului instructor care a fost la manșa aeronavei F-16 a Forțelor Aeriene Române. Prin prezența noastră, ca miniștri ai apărării, la bordul aeronavelor de luptă, prin faptul că am experimentat în mod direct executarea unor astfel de misiuni, onorăm și am onorat curajul și determinarea piloților care ne asigură de acolo, din aer, libertatea, pacea și liniștea.”
Forțele Aeriene din Țările de Jos au trimis în România cinci aeronave pentru antrenament
Centrul de instruire pentru piloții de F-16 a fost inaugurat în noiembrie anul trecut, iar prima grupă formată din șapte piloți este încă în instruire. Atunci, Forțele Aeriene din Țările de Jos au trimis în România primele cinci aeronave pentru antrenamentul cursanților. Pe lângă cele trei avioane care au ajuns acum, în perioada următoare vor mai fi trimise încă trei la Borcea.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale: ”Dislocarea aeronavelor olandeze pe teritoriul României este foarte importantă pentru noi. Considerăm Centrul European de Pregătire pentru F-16 o realizare importantă și un punct nodal pentru securitatea regională, care ne va permite să atingem standardele de instruire la nivelul aliaților și partenerilor noștri, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea apărării și capacității de descurajare a oricărei agresiuni pentru spațiul euro-atlantic.”
România a pus la dispoziție infrastructura bazei 86 și facilități de instruire, iar compania producătoare de avioane F-16, Lockheed Martin, asigură mentenanța și instructorii. La centrul de instruire de la Borcea se pot pregăti și piloții de avioane F-16 care vor să treacă la nivelul următor sau militari care nu au mai pilotat avioane de luptă. Centrul este deschis și pentru aliați și tot aici se vor putea instrui și piloții ucraineni.