Sute de soldați britanici NATO sunt la baza Mihail Kogălniceanu pentru a executa misiuni de poliție aeriană împreună cu militarii români. La bordul supersonicelor Eurofighter Typhoon, britanicii vor păzi până la toamnă frontiera maritimă a României prin misiuni de securizarea spațiului aerian. Trupele din Marea Britanie se alătură astfel celor câteva mii de soldați americani, francezi și spanioli cantonați în acest moment la baza din județul Constanța.
Cei 220 de militari din Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii, cu șase supersonice Eurofighter Typhoon, vor rămâne la baza din Mihail Kogălniceanu timp de patru luni. Pentru asigurarea securității granițelor NATO, britanicii vor executa 24 de ore din 24 misiuni comune cu piloții români de la bordul avioanelor F16.
Rich Leask, pilot Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii: ”Suntem conștienți de invazia Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, postura rămâne aceeași, ne antrenăm ca în fiecare zi pentru a apăra spațiul aerian NATO. Vom fi în alertă de reacție rapidă.”
Este ce-a de-a 5-a mișcare de rotație a trupelor britanice la Mihail Kogălniceanu, iar provocările sunt maxime, spun piloții.
Karl Bird, pilot: ”România are graniță cu Ucraina, de aceea suntem aici. Suntem aici pentru a apăra NATO, a ne apăra aliații și pentru a menține legea și ordinea internațională. Misiunea este o provocare în sine, pentru că nu știi ce va aduce ziua de mâine, dar este important să ne ajutăm aliații și partenerii.”
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: ”Securitatea regiunii Mării Negre contează pentru securitatea europeană și euroatlantică, iar măsurile luate de Alianță pentru asigurarea stabilității la Marea Neagră este esențială pentru a descuraja amenințarea principală, Federația Rusă.”
Pe lângă soldații britanici, baza NATO din Mihail Kogălniceanu găzduiește în acest moment mii de militari străini. Cei mai mulți sunt americani.
Nicolae Crețu, comandantul bazei militare Mihail Kogălniceanu: ”Unitatea cea mai amplă sau cea mai puternică este Divizia 82 Aeropurtată astăzi, dislocată în unitatea noastră, avem partenerul francez cu un element de sprijin național, apoi avem detașamentul britanic și un detașament de avioane Eurofighter din Spania.”
Aeronave de luptă Eurofighter Typhoon sunt apreciate pentru agilitatea lor atât la viteză supersonică, cât și la viteză foarte mică. Pot detecta un Suhoi de la 300 de kilometri distanță și de la 180 de kilometri dacă avionul de luptă rusesc are radarul oprit.