Au început lucrările la cea mai mare bază militară NATO din Europa. De dimensiunile unui mic oraș, pe o suprafață de aproape trei mii de hectare, amplasamentul va putea găzdui permanent până la 10 mii de militari NATO și familiile acestora. Proiectul, în valoare de 2,5 miliarde de euro, include piste, platforme pentru armament, hangare pentru avioanele militare, dar și școli, grădinițe, magazine și chiar un spital.
Lucrările la baza NATO au început cu infrastructura de bază, adică drumuri de acces și rețeaua electrică, iar în curând va începe construcția unei noi piste, una paralelă cu cea existentă. Acestea vor fi conectate, iar în partea de est, infrastructura aeroportuară va fi dezvoltată cu noi bretele de rulaj, parcări și capabilități pentru diferite tipuri de aeronave.
Nicolae Crețu, comandantul baza aeriană 57 Mihail Kogălniceanu: ”Hangare pentru mentenanță, depozite de combustibil, muniții, echipamente, materiale tehnice de aviație, simulatoare, facilități de hrănire, cazare, tot e este nevoie pentru a susține funcționarea și misiunile unei baze de această amploare.”
- Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu se extinde. Ce presupune modernizarea
- Rheinmetall, noul patron al Automecanica Mediaș, anunță un record de vânzări de armament pe fondul războiului din Ucraina
- ”Decalogul” lui Klaus Iohannis. Președintele își anunță planurile pentru NATO, într-un editorial pentru Politico
Buget de 2,5 miliarde de euro pentru baza de la Mihail Kogălniceanu
2,5 miliarde de euro a alocat Guvernul pentru acest proiect care va transforma Baza din județul Constanța în cel mai important amplasament NATO din Europa.
Lucrările de extindere sunt în toi, însă odată terminate, această bază de la Mihail Kogălniceanu va deveni cea mai mare din Europa. O va depăși pe cea de la Rammstein din Germania și va putea să adăpostească peste 10 mii de militari care vor putea să vină aici și cu familiile lor.
Proiectul prevede facilități de cazare adaptate, creșe, grădinițe, școli, magazine, farmacii,spital, adică tot ce este nevoie pentru militari și familiile lor. În noul context geopolitic, cu un război la graniță, dezvoltarea bazei consolidează astfel flancul estic al NATO.
Dorin Popescu, analist geopolitic: ”Baza de la Mihail Kogălniceanu va deveni cea mai importantă structură militară permanentă NATO aflată în imediata vecinătate a conflictului din sudul Ucrainei. Să nu ne imaginăm că acest conflict se va termina în acest an în 2025, în 2026, e un conflict pe termen lung.”
- Militarii americani de la baza Mihail Kogălniceanu, misiune prelungită cu cel puțin nouă luni. Decizia anunțată de Pentagon
- Prima dronă românească propulsată de hidrogen. Combustibilul viitorului este experimentat și în domeniul militar
- Cum arată o zi din viața viitorilor soldați profesioniști. Marșurile, aruncarea grenadei și tragerile sunt doar o parte din antrenament
Baza se va întinde pe aproximativ 2.800 de hectare, perimetrul total fiind de 30 de kilometri și va putea găzdui orice tip de capabilități de luptă.
Nicolae Crețu, comandantul baza aeriană 57 Mihail Kogălniceanu: ”În afara capabilităților Bazei 57 aeriană pe locația noastră se mai află dislocate și suntem pregătiți dar și proiectăm infrastructura necesară să putem găzdui și susține capabilități terestre, pentru operații speciale sau orice alt tip de capabilitate militară care este necesară pentru a oferi un răspuns la contextul de Securitate.”
Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu găzduiește în acest moment aproximativ cinci mii de militari, majoritatea, soldați americani.