Statele Unite ale Americii mențin sprijinul pentru modernizarea și consolidarea capacității de apărare a României. În timpul vizitei la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România a vorbit despre importanța parteneriatului strategic între cele două țări și s-a întâlnit cu militarii americani dislocați în România.
Kathleen Kavalec, Ambasadorul SUA în România: ”Sunt astăzi aici pentru că Statele Unite și România sunt parteneri strategici, iar vizita mea de astăzi este menită să sprijine eforturile României de modernizare a apărării, inclusiv aici, la baza românească de la Mihail Kogălniceanu. Am avut ocazia să văd ce se face aici la bază, care, trebuie să remarc, găzduiește un contingent mare de forțe americane, cel mai mare contingent de aici din România, iar acestea primesc multă căldură și sprijin de la gazdele române.”
Nicolae Crețu, comandantul Bazei 57 Aeriene ”Mihail Kogălniceanu”: ”Noi suntem foarte recunoscători partenerului strategic Statele Unite, care este alături de noi dinainte de experiența pe care o avem în NATO, cei 20 de ani pe care Excelența Sa, doamna Ambasador i-a menționat. Îi datorăm foarte mult pentru nivelul de securitate pe care România astăzi îl poate demonstra și, de asemenea, suntem împreună pentru a construi capabilități pentru viitorul nu doar al României, ci și al NATO, în această zonă extrem de importantă, care astăzi vă concentrează atenția tuturor.”
Trupe NATO la baza Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de poliție aeriană
Sute de soldați britanici NATO se află la baza Mihail Kogălniceanu, alături de militari români, pentru a executa misiuni de poliție aeriană. Aceștia vor asigura securitatea frontierei maritime a României, patrulând spațiul aerian cu ajutorul avioanelor Eurofighter Typhoon.
Trupele Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, în număr de 220 de militari, sunt echipate cu șase avioane Eurofighter Typhoon și vor staționa la baza din Mihail Kogălniceanu timp de patru luni. Această prezență face parte din eforturile NATO de asigurare a securității granițelor, alăturându-se altor mii de soldați americani, francezi și spanioli deja cantonați în județul Constanța.
Britanicii vor executa misiuni de securizare a spațiului aerian timp de 24 de ore pe zi, colaborând strâns cu piloții români care operează avioane F16. Această cooperare între forțele aeriene ale celor două țări va contribui la întărirea capacității de apărare a NATO în regiune.