Copiii mai mici de doi ani nu ar trebui să aibă acces la telefoane și tablete. Este recomandarea dintr-un proiect de ordin al Ministerului Educației, care se referă la învățarea și dezvoltarea copilului până la vârsta de 7 ani.
Există însă și o excepție: atunci când vorbesc pe video cu bunicii sau cu alte persoane dragi.
Documentul se raliază opiniei Academiei Americane de Pediatrie, care recomandă părinților sau educatorilor să interzică copiilor mici expunerea la ecrane, inclusiv la jocuri.
Ce recomandari au făcut specialiștii
Pentru copiii între 2 şi 5 ani se recomandă maximum o oră pe zi, împreună cu părintele sau educatorul, pentru a explora personajele preferate sau alte activități.
O oră, dar nu continuu: ci cu pauze de 15-20 de minute.
Reperele esențiale în educația și dezvoltarea timpurie a copiilor de la naștere până la 7 ani sunt adresate atât educatorilor, cât și părinților, adică tuturor celor implicați în îngrijirea, creșterea și educarea copiilor din această categorie de vârstă, conform documentului respectiv.
"Studiile recente arată că în primii ani de viață, se formează peste 1 milion de noi conexiuni neuronale în fiecare secundă. De aceea, primii trei ani de viață sunt considerați cea mai importantă perioadă pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Creierul este extrem de receptiv la activitate, ceea ce se realizează prin joacă, comunicare și relații calde și adecvate între copil și adult.
Nu este suficient doar să îngrijim copilul sau să-l hrănim ori să-i predăm lucruri noi. Copilul are nevoie simultan de alimentație sănătoasă, îngrijire atentă, atenție și afecțiune, stimulare adecvată, încredere, răbdare și un mediu propice dezvoltării, fiecare la momentul potrivit. Lipsa oricăruia dintre aceste elemente în această etapă a vieții poate avea efecte negative pe termen lung", se arată în actul normativ.