12.000 de studenți străini studiază anual la o facultate în România, iar alți peste 1.500 vin la universități românești cu burse Erasmus. Majoritatea optează pentru medicină sau inginerie.
Luciana Mihai, director program internațional UPB: „Studenții străini în ultimii ani s-au îndreptat mai mult către domeniile IT&C, către calculatoare, ingineria sistemelor, electronică, către energie, transporturi, mecanică și mecatronică, inginerie chimică și știința materialelor.”
Toni Porumbiță, absolvent: „Majoritatea tinerilor încearcă să își găsească încă de prin clasa a noua sau a zecea să își găsească un drum. Este foarte greu de ales lucrul ăsta de la o vârstă destul de fragedă, pentru că sunt foarte multe drumuri pe care poți să le iei. Poți câștiga o sumă de bani importantă pentru a trăi decent. Sunt foarte multe meserii care nu vor mai rezista pe piață, dar sunt și foarte multe meserii care se vor dezvolta foarte rapid.”
Satisfacția locului de muncă
Consilierii spun că studiile nu garantează că absolvenții vor practica în acel domeniu, ci că este mai important ca locul de muncă ales să fie unul satisfăcător.
Luciana Mihai, director program internațional UPB: „Studenții străini vin din peste 50 de țări. În special din țările francofone, din Algeria, Maroc, Tunisia, Nigeria, Egipt, Liban, dar avem foarte mulți studenți și din țări asiatice precum Turkmenistan, Uzbekistan. Printre cele 15 facultăți ale universității se numără și facultatea de inginerie-limbi străine, unde studenții pot studia la toate nivelurile de studii în limba engleză integral, în engleză, franceză și germană.”
Mihaela Feodorov, consilier: „Își împart domeniul în niște felii bine delimitate. Că poți să faci medicină, dar să nu devii chirurg și să fii cercetător de biotehnologii. Da, poți să faci Politehnică, dar să nu fii inginer. O să te specializezi pe ceva anume. Asta e foarte important sau e mai important. La sfârșitul zilei să ai satisfacția din jobul pe care îl faci.”