Microsoft este pe cale să achiziționeze Activision Blizzard, cunoscută pentru jocuri video precum Call of Duty sau Guitar Hero. Tranzacția în valoare de 69 de milioane de dolari nu va trebui să fie aprobată din nou în UE, după ce a fost modificată pentru a obține aprobarea în Marea Britanie, potrivit Euronews.com.
Deși a primit deja undă verde în UE, Microsoft a fost nevoită să revizuiască termenii achiziției ca urmare a îngrijorărilor exprimate de Autoritatea pentru Concurență și Piețe (CMA) din Marea Britanie, care în aprilie a cerut modificări ale tranzacției istorice înainte ca aceasta să fie aprobată.
Potrivit aceluiași raport, Comisia Europeană a decis că modificările impuse de autoritatea de reglementare britanică nu vor trebui să fie revizuite de Bruxelles, care a aprobat acordul Microsoft în luna mai.
Astfel, achiziția urmează să fie finalizată în zilele următoare, după ce CMA va da undă verde.
Care au fost preocupările autorității de reglementare din Regatul Unit?
Achiziționarea de către gigantul tehnologic Microsoft a gigantului în domeniul jocurilor video Activision Blizzard, cunoscut pentru jocuri de succes precum World of Warcraft, Guitar Hero, Diablo și Call of Duty, a provocat îngrijorare cu privire la potențialul său impact asupra inovației și concurenței loiale.
Principala problemă a fost dacă achiziția ar putea înăbuși concurența în sectorul jocurilor în cloud, în care jocurile sunt transmise în flux continuu pe dispozitive precum tablete și telefoane, eliminând astfel necesitatea unor console de jocuri și computere scumpe.
Microsoft vinde consola de jocuri Xbox, precum și abonamente la serviciul său asociat de streaming de jocuri video. Pentru a depăși aceste probleme, Microsoft a propus să permită studioului francez de jocuri Ubisoft Entertainment să distribuie jocurile Activision în cloud în următorii 15 ani, în cadrul acordului revizuit.
Luna trecută, CMA a declarat că preocupările sale au fost "abordate în mod substanțial", semnalând că acordul este pe cale să primească aprobarea antitrust.
Când va fi aprobat acordul?
Având în vedere că 40 de țări au aprobat deja acordul, inclusiv UE, următoarea aprobare a achiziției ar trebui să vină din partea Regatului Unit în zilele următoare. Cu toate acestea, Microsoft mai are încă un pas crucial de făcut: convingerea Comisiei Federale pentru Comerț (FTC) din SUA.
Un proces ar trebui să aibă loc în următoarele săptămâni, în urma unei plângeri administrative împotriva fuziunii.
FTC citează îngrijorarea că "tranzacția ar permite Microsoft să elimine concurenții la consolele sale de jocuri Xbox și la afacerile sale cu abonamente și cloud-gaming, care se dezvoltă rapid".