Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

RAR lansează chatbotul RAReş. Te ajută să afli când expiră ITP-ul sau alte informații tehnice

Registrul Auto Român a lansat luni chatbotul RAReş, care poate fi accesat atât de pe site-ul instituţiei, cât de pe telefoanele inteligente. Șoferii pot accesa mai ușor informații tehnice, cum ar fi data la care expiră inspecţia tehnică periodică (ITP) a maşinii, cum trebuie să procedeze dacă au pierdut cartea de identitate a vehiculului sau cum să obţină o programare într-o reprezentanţă.

„De acum poți vorbi și cu RAReș, noul nostru coleg virtual care a fost creat pentru a răspunde întrebărilor voastre 24 de ore din 24 pe site-ul Registrului Auto Român (www.rarom.ro).

Chatbotul RAReș a fost proiectat să devină din ce în ce mai bun, dar și prietenos, pentru că are capacitatea de a procesa volume mari de informații și de a înțelege limbajul natural uman. Pe măsură ce va interacționa cu utilizatorii, RARes va învăța continuu din aceste schimburi de informații și va fi mai performant și mai precis în furnizarea de răspunsuri și soluții personalizate.

Cu ajutorul lui RAReș simplificăm accesul la informațiile despre serviciile și procedurile Registrului Auto Român, fie că accesați site-ul de pe un computer de birou sau de pe un smartphone”, se arată într-un comunicat al RAR.

Nu este prima oară când instituțiile de stat încearcă să implementeze noile tehnologii. În martie 2023, robotul ION, consilierul guvernamental cu inteligență artificială, a fost programat de un grup de cercetători români să-l sfătuiască pe premierul Nicolae Ciucă. Are capacitatea de a capta rapid și automat opiniile și chiar doleanțele cetățenilor, folosind informații disponibile în spațiul public. 

La scurt timp după lansare, robotul ION a fost acuzat că a inclus în filmul de prezentare a proiectului, fără a cere aprobarea, o fotografie ce aparține Primăriei comunei Ciugud din județul Alba. Reprezentanții instituției au semnalat faptul că imaginea în care apare o elevă este, de fapt, dintr-un clip mai vechi al școlii din localitate și i-au transmis lui ION că îl învață o primă lecție: „să nu îți însușești munca altora (se poate citi și „să nu furi”).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE