Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ion Iliescu, interviu la 94 de ani: „Am un zâmbet de Dacie, dacă nu știați, industrial, cu patru viteze”

Ion Iliescu își păstrează umorul și autoironia la cei 94 de ani. Am un rânjet de Dacie, dacă nu știați, glumește Iliescu, într-un podcast al fostului său consilier și fost ministru al culturii, Ionuț Vulpescu. Fostul președinte face astfel aluzie la un banc vechi potrivit căruia bordul mașinii din anii ’90 ar fi fost inspirat de zâmbetul său... „industrial”. Cât despre inteligența artificială, Iliescu spune că a ajuns să fie... mai deșteaptă decât unii politicieni.

„Am un zâmbet de Dacie, dacă nu știați… În 1999, unii au zis că bordul Daciilor românești e făcut după zâmbetul meu. Deci am un zâmbet industrial, cu patru viteze. (...) Mi-a arătat cineva recent un filmuleț generat de inteligența artificială cu mine în 2099, după înmormântarea lui Musk. Nu păream foarte convins de teleportări și de traficul din București descurcat de navete spațiale, dar zâmbeam”, a declarat Ion Iliescu. 

Fostul președinte a făcut și o comparație acidă între tehnologia modernă și unele personaje din politica actuală, pe care le consideră simple „produse artificiale” ale grupurilor de influență.

„Dacă mă întrebi ca om politic, eu am văzut multă inteligență artificială la viața mea. (...) S-ar putea ca inteligența artificială de acum să fie peste inteligența naturală a unor indivizi foarte artificial construiți de diferite grupări de interese pentru putere”, crede fostul președinte. 

Iliescu mai spune că o retragere demnă din funcțiile publice este la fel de importantă ca exercitarea lor.

„E foarte important cum pleci, nu numai de la Cotroceni, ci din toate palatele și cotloanele puterii: fără să te ții de scaun, fără să vrei să rămâi în joc în mod pervers, trăgând sforile pentru alții, fără să ieși apoi în spațiul public vorbind ca și când tu nu mai ești la butoane de ieri”, afirmă fostul președinte. 

De asemenea, Ion Iliescu a comentat în podcast și performanțele sportive ale României, la Jocurile Olimpice și la Campionatul European de fotbal.

„Victoriile lui David Popovici sunt victorii personale, individuale, ele îi aparțin lui în primul rând, calităților și eforturilor lui. (...) Am urmărit și jocurile băieților de la Campionatul European din Germania. (...) Mă bucur că Mircea Lucescu este din nou selecționer. Această generație talentată avea nevoie de cineva care să o disciplineze și care să aibă experiența marilor victorii”, a mai spus Ion Iliescu. 

Ion Iliescu a făcut și o mărturie de credință a convingerilor sale politice de stânga.

„Am fost de stânga nu pentru că am avut buzunarele goale, ci pentru că nu am vrut niciodată să le umplu sau să le leg de ale altora. Am fost de stânga nu pentru că era calea cea mai scurtă către Cotroceni, ci către inima oamenilor. Am fost de stânga nu pentru că trăisem în comunism, ci pentru că înțelegeam social-democrația care putea să vină după el”, a conchis fostul președinte. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE