Americanii subliniază încă o dată că își pierd răbdarea în ceea ce privește negocierile privind războiul dintre Rusia și Ucraina. După avertismentul lui Marco Rubio, din urmă cu câteva zile, a venit rândul vicepreședintelui JD Vance. El subliniat că ar fi timpul ca Ucraina și Rusia „să spună da” propunerilor de pace ale Washingtonului, iar în caz contrar, s-ar putea ca „SUA să se retragă din acest proces” de negociere, potrivit France 24.
Vance a declarat, în timpul unei vizite în India, că SUA au emis „o propunere foarte explicită” atât rușilor, cât și ucrainenilor, pentru că „ne-am angajat într-o cantitate extraordinară de diplomație și de muncă în teren”, conform BBC.
JD Vance avertizează că răbdarea americanilor se termină
Avertismentul lui Vance vine în contextul în care a fost amânat brusc summitul la nivel înalt organizat miercuri, la Londra, menit să dezbată termenii unui acord de pace în Ucraina. Amânarea a venit după ce șeful diplomației americane, Marco Rubio, a refuzat întâlnirea, invocând „probleme de programare”. Nici trimisul special Steve Witkoff nu mai merge la Londra, ci la Moscova, unde se va întâlni pentru a patra oară cu președintele Vladimir Putin.
Marco Rubio a discutat marți seară cu ministrul britanic de Externe și a spus că își va reprograma călătoria în lunile următoare.
La discuțiile de la Londra merge însă trimisul lui Trump pentru Ucraina, generalul Keith Kellogg, care a spus că vor fi „reuniuni tehnice”.
Ministrul de externe al Marii Britanii urma să găzduiască negocieri între șefii diplomațiilor din SUA, Franța, Germania și Ucraina. Astfel, miniștrii de externe din Franța și Germania au renunțat la călătoria în Marea Britanie. Discuțiile vor fi înlocuite de convobiri la nivel de experți, cu ușile închise.
Anunțul amânării a fost făcut de Guvernul britanic. Presa britanică spune că Londra a fost pusă într-o situație delicată de către șeful diplomației americane, Marco Rubio.
Condiții inacceptabile pentru Ucraina
Gestul lui Rubio vine în contextul în care Statele Unite așteaptă un răspuns din partea Kievului, privind planul de pace care include recunoașterea de către Washington a peninsulei Crimeea, ca parte a Rusiei, ceea ce Zelenski exclude.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „o mulțime de falsuri sunt publicate în zilele noastre”.
Recunoașterea anexării ilegale a Crimeei de către Rusia nu ar fi doar imposibil de acceptat, din punct de vedere politic, pentru Zelenski, ci ar fi și contrară normelor juridice internaționale postbelice, conform cărora frontierele nu trebuie să fie modificate prin forță.
Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Industriilor Strategice, a declarat, la BBC, că „nu este productiv să discutăm” astfel de rapoarte și a spus că este „naiv” să se aștepte cineva ca Ucraina să își schimbe poziția cu privire la chestiuni „care nu sunt negociabile”, precum Crimeea.
În același timp, potrivit unor surse, planul negociat de SUA prevede recunoașterea neoficială a controlului Moscovei asupra teritoriilor ocupate de la debutul invaziei, adică din 2022.
În ciuda amânării discuțiilor din Marea Britanie, miniștrii de Externe și ai Apărării din Ucraina s-au deplasat la Londra pentru discuții bilaterale cu omologii lor britanici, David Lammy și John Healey, care au început miercuri dimineață. Aceste discuții au loc după ce Volodimir Zelenski a respins public o propunere a SUA care i-ar permite efectiv lui Vladimir Putin să păstreze aproape toate teritoriile ucrainene pe care le-a cucerit până acum în timpul războiului. Rusia s-a oferit să își oprească invazia în aceste condiții.
„Nu este nimic de discutat. Este pământul nostru, pământul poporului ucrainean”, a spus Zelenski, citat de The Independent. El insistă pentru „o încetare a focului imediată, completă și necondiționată”.
Vladimir Putin a declarat, în sâmbăta dinaintea Paștelui, că intră în vigoare, „de la ora 18”, o încetare temporară a focului pentru 30 de ore, însă ministrul britanic al Apărării, John Healey, a declarat, în Camera Comunelor, că serviciile de informații militare britanice nu au găsit nicio dovadă a unei încetiniri a atacurilor: „În timp ce Putin aspus că a declarat un armistițiu de Paște, chiar el l-a încălcat. În timp ce Putin spune că vrea pace, el a respins o încetare completă a focului și în timp ce Putin spune că vrea să pună capăt luptelor, el continuă să câștige timp în negocieri.” Healey a precizat că se poate „confirma că progresul militar rusesc” a fost „încetinit”.