Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medalia pe care o va primi Ana Maria Bărbosu nu este pe care a primit-o Jordan Chiles, anunță COSR

COSR anunță că medalia de bronz pe care gimnasta Ana Maria Bărbosu o va primi vineri nu este fizic aceea pe care a primit-o Jordan Chiles la festivitatea de premiere de la Jocurile Olimpice 2024.

Comitetul anunță, într-un comunicat, că a primit luni, la Paris, medalia de bronz cuvenită gimnastei Ana Maria Barbosu, medalie atribuită României prin decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Aceasta a fost înmânată reprezentantului COSR de către Comitetul de Organizare, cu acordul Comitetului Internațional Olimpic.

Comitetului Internațional Olimpic a stabilit că Jordan Chiles trebuie să returneze medalia primită la JO 2024, în cadrul probei la sol, după ce TAS a decis că Ana Maria Bărbosu este gimnasta care s-a clasat pe locul al treilea. Tribunalul a stabilit că antrenoarea gimnastei din SUA a depus contestația după timpul regulamentar și a reinstituit nota inițială primită de Jordan Chiles.

Americanii, în schimb, nu acceptă decizia TAS și au anunțat că vor ataca hotărârea la Tribunalul Federal Elvețian.

COSR susține în continuare trei medalii pentru Bărbosu, Maneca-Voinea și Chiles

În comunicat, COSR face apel la cei care soluționează cazul să țină cont de efectele emoționale ale gimnastelor Ana Maria Barbosu, Jordan Chiles și Sabrina Maneca Voinea. Comitetul reiterează că, din punctul său de vedere, ar trebui acordate trei medalii.

”În plin context internațional, care instigă sportivii unii împotriva altora, Comitetul Olimpic și Sportiv Român face apel la cei care soluționează cazul să țină cont de efectele emoționale și de sănatatea mintală a sportivelor Ana Maria Barbosu, Jordan Chiles și Sabrina Voinea Maneca. Pentru noi ele sunt victimele acestei situații create în urma problemelor de arbitraj din finala olimpică de la sol. Ne delimităm de atacurile la persoană, sunt total nejustificate și considerăm că trebuiesc stopate.

Noi dorim ca fiecare sportiv să primească o medalie și credem că în acest moment, ținând cont de tot ceea ce se întâmplă la nivel internațional, cea mai înțeleaptă decizie este aceea de a de a se acorda celor trei sportive câte o medalie de bronz. Așa cum a cerut și Nadia Comăneci, ne dorim ca aceste sportive să fie corect arbitrate în competiție și toată lumea să înțeleagă că este o competiție sportivă, că pot apărea greșeli de arbitraj, fără intenție, dar că nimeni nu dorește medalia altcuiva, doar medalia pe care o merită.”, transmite COSR.

Ana Maria Bărbosu, medaliată vineri

Ana Maria Bărbosu va primi medalia vineri, la ora 15:30, în cadrul unui eveniment care va avea loc pe esplanada Casei Olimpice din București. Gimnasta va primi medalia de la Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic pentru România, și de Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Mihai Covaliu, președinte COSR: "Ana Maria Bărbosu va primi medalia chiar zilele următoare, medalia va sosi în România, ea o va primi într-o ceremonie care trebuie să respecte câteva indicații de la CIO, sunt anumite reguli.

E o ceremonie, dar care nu va fi o ceremonie propriu-zisă, ci doar o înmânare care va fi făcută de membrul CIO pentru România, Octavian Morariu. Mâine se va stabili exact când și unde. Așteptăm instrucțiuni de la CIO. Când medalia va sosi în România, le vom avea. Împreună cu FRG, le vom pune în aplicare. Săptămâna asta, sportiva sigur va intra în posesia medaliei.

Deocamdată avem o decizie definitivă a TAS, care a trebuit să fie finală până la finalizarea Jocurilor Olimpice, așa cum prevede regulamentul TAS ad-hoc, care a funcționat la Paris și care a trebuit să soluționeze toate cazurile venite în timpul JO. De aici încolo, avem exact situația pe care o cunoaște toată lumea, medalia va fi a sportivei din România. După aceea, cine atacă și cum atacă, sunt chestii care pe mine mă depășesc."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE