Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

TAS a respins cererea SUA. Când primește medalia Ana Bărbosu. N. Formite: "Aș prefera ca medalia să nu ajungă, fizic, la ea. Avem deja o victimă"

Gimnasta Ana Maria Bărbosu ar urma să primească medalia de bronz, după exercițiul făcut la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris, în proba individuală. Așa a decis Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS). Astfel, conform procedurilor, americanca Jordan Chiles va trebui să returneze medalia primită, iar această medalie să ajungă la Ana Maria Bărbosu.

Numai că americanii spun că, în ciuda deciziei TAS, ei vor merge mai departe pentru a-și căuta dreptatea la instanța următoare, adică la Tribunalul Federal Elvețian și chiar la CEDO.

Asta după ce au depus o cerere de rejudecare a cazului la TAS. Între timp, TAS a respins cererea SUA pentru redeschiderea dosarului, potrivit anunțului Federației Române de Gimnastică. Procedural, nici nu era posibil, iar recursul mai poate fi formulat doar la Tribunalul Federal Elvețian, pentru că TAS s-a pronunțat deja.

Comunicat Federația Română de Gimnastică: "Federația Română de Gimnastică dorește să anunțe faptul că TAS, printr-o comunicare oficială transmisă în urmă cu câteva minute, a respins solicitarea formulată de Federația de Gimnastică a Statelor Unite, Jordan Chiles, și Comitetul Olimpic al Statelor Unite de a redeschide cazul.

TAS a subliniat că pe parcursul procedurilor “s-a stabilit în mod concludent prin înregistrările oficiale furnizate de Federația Internațională de Gimnastică, necontestate de nicio parte în timpul procedurilor” faptul că acea contestație depusă de dna. Landi a fost transmisă tardiv, după limita de 1 minut."

N. Forminte: "Eu aș prefera ca medalia să nu ajungă, fizic, la Ana"

În lumina acestui scandal, există totuși o persoană care spune că Ana Maria Bărbosu nu ar trebui să primească acea medalie, fizic, acum. Este vorba de fostul antrenor coordonator al lotului feminin de gimnastică, Nicolae Forminte. În direct la Euronews România, el a explicat motivele.

Nicolae Forminte, fost antrenor al lotului național de gimnastică: "Pe parcursul carierei mele, nu m-am întâlnit cu astfel de situații, dar din ce am auzit la domnul avocat, eu simt că această medalie este suspendată în aer.

Eu aș prefera să nu ajungă, fizic, la Ana până când decizia nu va fi finală, atâta timp cât există această modalitate de contestație la Tribunalul Federal Elvețian. Ăsta este punctul meu de vedere, pentru că țin foarte mult la Ana și la toate gimnastele care reprezintă România și stau să mă gândesc ce ar însemna să primească, fizic, medalia și apoi să fie obligată să o returneze.

Este un joc care nu se pretează la o adolescentă și care, în mod sigur, o va afecta profund psihic. Avem deja o victimă în persoana Sabrinei, nu cred că mai e necesară altă victimă. Sabrina e o victimă, pentru că ea a câștigat această medalie pe covorul de concurs. Dacă nu apărea acea deducție de o zecime, nu mai apărea acest serial cu 'ia medalia, dă medalia'.

Din păcate, a fost neatenția antrenoarei, care este și mama Sabrinei, ea nu a făcut contestația în timp util. Acest lucru s-ar putea schimba dacă s-ar relua competiția, ceea ce nu este posibil. De aceea, o consider pe Sabrina o victimă, pentru că a câștigat medalia pe covorul de concurs."

Cristian Jura, președintele Tribunalului Român de Arbitraj: "În mod normal, procedura este în felul următor: decizia ad-hoc a TAS e comunicată Comitetului Olimpic din SUA și ei ar trebui să facă acel demers, de obținere fizică a medaliei și de returnare a medaliei către Comitetul Internațional Olimpic. Deci de ei depinde să facă acest demers. Decizia e publică, ei ar trebui să facă acest demers, indiferent dacă merg la Tribunalul Federal sau nu."

Ana Maria Bărbosu va primi medalia de bronz în zilele următoare

Președintele Comitetului Olimpic Român, Mihai Covaliu, a spus, în direct la Euronews România, că medalia va ajunge în România în zilele următoare.

Mihai Covaliu, președinte COSR: "Ana Maria Bărbosu va primi medalia chiar zilele următoare, medalia va sosi în România, ea o va primi într-o ceremonie care trebuie să respecte câteva indicații de la CIO, sunt anumite reguli.

E o ceremonie, dar care nu va fi o ceremonie propriu-zisă, ci doar o înmânare care va fi făcută de membrul CIO pentru România, Octavian Morariu. Mâine se va stabili exact când și unde. Așteptăm instrucțiuni de la CIO. Când medalia va sosi în România, le vom avea. Împreună cu FRG, le vom pune în aplicare. Săptămâna asta, sportiva sigur va intra în posesia medaliei.

Deocamdată avem o decizie definitivă a TAS, care a trebuit să fie finală până la finalizarea Jocurilor Olimpice, așa cum prevede regulamentul TAS ad-hoc, care a funcționat la Paris și care a trebuit să soluționeze toate cazurile venite în timpul JO. De aici încolo, avem exact situația pe care o cunoaște toată lumea, medalia va fi a sportivei din România. După aceea, cine atacă și cum atacă, sunt chestii care pe mine mă depășesc."

Între timp, Federația Română de Gimnastică a propus să fie acordate chiar trei medalii de bronz. Numai că, oficial, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat că ia act de hotărârea TAS și va acorda medalia de bronz Anei Maria Bărbosu.

Noul clasament al finalei de la sol, după decizia TAS

1. Rebeca Andrade (Brazilia) - 14.166

2. Simone Biles (SUA) - 14.133

3. Ana Maria Bărbosu (România) - 13.700

4. Sabrina Voinea (România) - 13.700

5. Jordan Chiles (SUA) - 13.666

6. Alice D'Amato (Italia) - 13.600

7. Rina Kishi (Japonia) - 13.166

8. Ou Yushan (China) - 13.000

9. Manila Esposito (Italia) - 12.133

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE