Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce a fost respins cazul Sabrinei Voinea la TAS. Președintele FRG: ”Acolo a fost o greșeală a noastră, pe care au speculat-o”

Contestația Sabrinei Maneca Voinea la TAS a fost respinsă, fără ca organismul să ofere detalii concrete cu privire la motivele acestei decizii. Președintele Federației Române de Gimnastică a venit cu lămuriri în acest sens și spune că a fost o greșeală a antrenoarei gimnastei de 17 ani.

”Acolo a fost o greșeală a noastră, a antrenorului nostru, pe care au speculat-o. Faptul că nu a fost depusă contestația pentru penalitate. Faptul că nimeni din sală nu a văzut-o călcând sau depășind linia, nici nu ne-am pus problema. Cred că asta a și fost în mintea Cameliei, ea a știut că copilul ei nu a ieșit din covor. Dar aici, într-adevăr, a fost o greșeală de nerespectare a regulamentului”, a explicat Carmencita Constantin.

Sabrina Voinea, depunctată pentru o presupusă ieșire din covor

Sabrina Voinea a fost notată în finala de la sol cu 13.700, la egalitate cu Ana Maria Bărbosu, care însă s-a clasat înaintea Sabrinei având o notă mai mare la execuție.

Sabrina Voinea a contestat nota primită de la arbitri la dificultate, însă contestația gimnastei a fost respinsă. Pe de altă parte, contestația depusă de gimnasta americană Jordan Chiles a fost aprobată, iar nota a ajutat-o să urce pe a treia treaptă a podiumului, în fața româncelor Ana Maria Bărbosu (locul 4) și Sabrina Voinea (locul 5).

Fosta mare gimnastă Nadia Comăneci a declarat că nu a înțeles nici ea pentru ce a fost depunctată Sabrina în proba de la sol: ”Este o deducție neutru minus o zecime care se dă de obicei când ești afară din covor. Ne-am uitat acum la video, la colțuri, la videouri care le-a trimis în BCU. Nici ei nu au înțeles de ce a fost acea deducție. Am întrebat șefa arbitrelor, mi-a spus că a pus călcâiul, n-am văzut o poză că a pus câlcâiul.”

Mai mult decât atât, postul american NBC a venit cu dovada faptului că gimnasta din România nu a depășit spațiul de concurs.

Decizia TAS, numai în favoarea Anei Bărbosu

TAS a hotărât că Ana Bărbosu este cea care va primi medalia de bronz, după ce a stabilit că antrenoarea gimnastei Jordan Chiles a depus contestația în afara timpului regulamentar de 1 minut. Astfel, a fost reinstituit punctajul inițial al americancei, 13.666, care a plasat-o pe locul cinci în finala de la sol.

La TAS, România a cerut acordarea a trei medalii de bronz tuturor sportivelor aflate în discuție. S-au opus, însă, reprezentanții Federației Internaționale de Gimnastică și ai Comitetului Olimpic Internațional. Astfel, tot ce a obținut Sabrina Maneca Voinea a fost o urcare de pe locul cinci în clasament, până pe locul patru, iar Jordan Chiles va trebui să dea înapoi medalia de bronz, a anunțat Comitetul Internațional Olimpic.

Noul clasament al finalei de la sol:

1. Rebeca Andrade (Brazilia) - 14.166

2. Simone Biles (SUA) - 14.133

3. Ana Maria Bărbosu (România) - 13.700

4. Sabrina Voinea (România) - 13.700

5. Jordan Chiles (SUA) - 13.666

6. Alice D'Amato (Italia) - 13.600

7. Rina Kishi (Japonia) - 13.166

8. Ou Yushan (China) - 13.000

9. Manila Esposito (Italia) - 12.133

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE