Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sora gimnastei Jordan Chiles a publicat mesaje rasiste ce par a fi ale utilizatorilor din România

Familia gimnastei Jordan Chiles este victima unor comentarii rasiste, iar sora acesteia a făcut publice o parte din mesajele ofensatoare. Cele mai multe provin de la utilizatori ce par a fi din România.

Americanca Jordan Chiles a decis să nu mai fie prezentă pe social media o perioadă de timp. Decizia a fost luată după ce TAS a hotărât ca medalia de bronz a lui Jordan Chiles să ajungă la românca Ana Maria Bărbosu. Cu toate acestea, comentariile rasiste au continuat să curgă.

Jordan Chiles, victima rasismului

"Vă rog să o păstrați pe Jordan (și pe familia noastră) în rugăciunile voastre. Rasismul este real, e printre noi". Acesta este mesajul postat de sora gimnastei americane. Jordan Chiles a anunțat că ia o pauză de la social media, "pentru sănătatea ei mintală".

În schimb, sora ei a arătat public mesajele rasiste primite de la utilizatori ale căror conturi îi indică drept români. Mama sportivei americane a reacționat, de asemenea, în mediul online: "Comentariile rasiste dezgustătoare încă există în 2024. M-am săturat ca oamenii să spună că nu mai există. Fiica mea este o sportivă olimpică, are cea mai mare inimă și un nivel de sportivitate de neegalat… și i se spun lucruri dezgustătoare".

Cazurile de rasism sunt însă izolate în țara noastră. O spune și un tânăr din Iordania, care s-a stabilit în România: "În general, nu mă confrunt cu reacții negative din partea românilor, sunt oameni buni. Există doar cazuri izolate (n.r. de rasism)."

Într-o postare pe Facebook, Nadia Comăneci i-a rugat pe fanii de pretutindeni să nu le mai atace pe niciuna dintre gimnastele protagoniste ale scandalului privind arbitrajul, Ana Maria Bărbosu, Jordan Chiles și Sabrina Voinea.

Gelu Duminică, sociolog: "Nu pot înțelege sub nicio formă a ataca lucruri ce țin de Dumnezeu, de natură, respectiv culoarea. De foarte multe ori, competițiile sportive aduc cu sine și o stimă de sine identitară, națională, naționalistă. Cuvântul "nigger" este rasismul fundamental împotriva persoanelor de culoare. Eu cred că nu trebuie să scoatem cuvintele din dicționare, ci nu trebuie să le popularizăm cu sensul peiorativ pe care îl au, astfel încât utilizarea lor să devină din ce în ce mai limitată."

Săptămâna trecută, în finala de gimnastică la sol a Jocurilor Olimpice 2024, Anei Maria Bărbosu i-a fost retrasă medalia de bronz, în favoarea americancei Jordan Chiles. TAS a decis ulterior că medalia trebuie să-i fie acordată Anei Maria Bărbosu, deoarece gimnasta americană a depus contestația prea târziu față de timpul regulamentar.

Într-o postare pe Instagram, Ana i-a adresat un mesaj gimnastei de peste ocean, dar și colegei sale Sabrina Voinea, căreia i-a fost, de asemenea, respinsă contestația: "Sabrina, Jordan, vă transmit gândurile mele bune. Știu ce simțiți, am trecut prin aceleași lucruri, dar știu că această experiență vă va face mai puternice. Sper din toată inima ca, la următoarea Olimpiadă, să urcăm toate trei pe podium. Acesta este visul meu!"

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE