Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politologul Cătălin Avramescu: Criza are un nume: Marcel Ciolacu. Toată această dandana se învârte în jurul lui

Politologul Cătălin Avramescu îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu este cel care a generat criza politică din momentul în care a anunțat că PSD iese de la masa negocierilor pentru formarea coaliției guvernamentale. De asemenea, fostul ambasador a evidențiat că ordonanța „trenuleț”, prin care arma să fie blocată indexarea pensiilor și salariilor, ar fi trebuit să fie adoptată „cu mâna lui Marcel Ciolacu”, însă liderul social-democrat „ vrea să paseze această pisică altcuiva și vrea să o dea el, numai dacă este totuși prim-ministru”.

În jurnalul „Euronews Acum” de la Euronews România, profesorul universitar Cătălin Avramescu, fost ambasador în Finlanda și Estonia și fost consilier prezidențial, l-a criticat în termeni duri pe premierul Marcel Ciolacu, pe care l-a acuzat că „aruncă țara în haos”.

Pentru ca dezastrul să aibă un nume se numește Marcel Ciolacu. Toată această dandana se învârte în jurul persoanei lui Marcel Ciolacu. Vorbim despre un om care a pierdut alegerile prezidențiale, despre un om care a dus propriul partid la cel mai scăzut scor, de fapt a pierdut alegerile parlamentare și vorbim despre un om în răspunderea căruia se află un deficit bugetar enorm.

Iar acest om trage să fie numit din nou prim-ministru dacă vă puteți imagina. Este uluitor!”, a declarat Cătălin Avramescu.

„Lucrul și mai uluitor este cinismul de care dă dovadă. Aruncă țara în haos. Bursa a pierdut un miliard de euro în câteva ore, după anunțul său pe care-l calific foarte deschis, drept profund iresponsabil.

Care este motivul? Motivul este că el dorește să «trenuțel» care este redactată de luni de zile, să știți. Este necesară. Este vorba despre blocarea indexărilor de pensii și de salarii.

Nu vrea s-o facă cu mâna lui decât dacă este numit prim-ministru. Altfel, o aruncă în brațele cui se cere la guvernare. Probabil, PNL. Asta vrea să facă Marcel Ciolacu. Criza are un nume: Marcel Ciolacu”, a mai spus politologul.

Cătălin Avramescu, despre ordonanța „trenuleț”: „În mod normal, PSD trebuia să dea această ordonanță cu mâna lui Marcel Ciolacu”

„În mod normal, PSD trebuia să dea această ordonanță cu mâna lui Marcel Ciolacu până în această seară. De ce? De mâine intră în pâine noul Parlament și actualul Guvern care deocamdată este Guvernul deplin al României, începând de mâine va deveni interimar și nu va putea da OUG.

Aici e miza. Și atunci, Marcel Ciolacu ce face? Nu dă OUG, de vreme ce astăzi, până ce vorbim, încă mai are dreptul să o facă. De ce? El vrea să paseze această pisică altcuiva și vrea să o dea el, numai dacă este totuși prim-ministru.

Pe el nu îl interesează nici PSD, nici Guvernul, nici ordonanțele. Îl interesează doar să fie în continuare să fie la butoanele României. Foarte mulți lideri PSD nu știau ce are el de gând să facă. Au anunțat de la televizor, au aflat pe mobil”, a precizat profesorul universitar specializat în teorie publică, din cadrul Facultății de Științe Politice a Universității din București.

Avramescu: Ordonanța «trenuleț» este Boc 2.0. A fost făcut carne de mici premierul Boc

De asemenea, Cătălin Avramescu a explicat că măsurile din ordonanța „trenuleț” sunt asemănătoare adoptate de Guvernul condus de Emil Boc în anul 2010.

„Aduceți-vă aminte de felul în care a fost masacrat, a fost făcut carne de mici premierul Boc, țineți minte, când a făcut ceva asemănător. Într-o situație de criză, a blocat pensii, a tăiat salariile, a blocat angajările în regim bugetar.

Ordonanța «trenuțel» este, în esență, Boc 2.0. Cu niște diferențe tehnice, dar în esență despre asta e vorba.Și la acea vreme era un deficit care sărea de 8%, se ducea la 9%. Acum suntem la 8,5%, ne ducem la 9% și această ordonanță, că o vrei sau nu o vrei, trebuie dată”, a mai spus politologul, la Euronews România.

Politolog: „Ciolacu vrea să taie coada câinelui cu mâna altuia”

„Marcel Ciolacu nu vrea să o dea acum și nu vrea să o dea în numele PSD-ului. Vrea, dacă se poate, să o paseze altcuiva care este - scuzați-mi franceza - mai fraier să și-o asume. Vrea să taie coada câinelui cu mâna altuia. Asta vrea să facă Marcel Ciolacu, nu e deloc complicat jocul pe care-l face Marcel Ciolacu”, a mai spus Avramescu.

Cătălin Avramescu: Iohannis e nelegitim. Sună să continue guvernarea de tip cartel

„Despre ce intervenție vorbim? Pentru că președintele României, de fapt, sună ca să temporizeze în continuare negocierile. Ceea ce îl interesează pe el este să se revină la iubita lui situație în care PNL-ul face jocul PSD-ului. El e supărat acum pe PNL, nu pe PSD.

USR a cerut niște lucruri foarte rezonabile, unele care nu au nicio legătură cu bugetul. De pildă, demiterea șefului Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care este unul dintre responsabilii pentru acest dezastru, această calamitate de alegeri prin care am trecut”, a menționat Cătălin Avramescu.

„Iohannis nu are acoperire constituțională”

„Ei bine, nici asta nu vor s-o facă. Ei, de fapt, vor să perpetueze un mod de guvernare de tip cartel care a existat în ultimii ani.

Președintele Iohannis este nelegitim. Este un personaj nelegitim pentru că el nu are acoperire constituțională să-și prelungească mandatul. Constituția spune foarte clar: se poate face numai prin lege organică.

Ori ce face Klaus Iohannis? Sună să continue guvernarea de tip cartel. Genial!”, a precizat profesorul universitar.

Cătălin Avramescu, despre amenințările Dianei Șoșoacă la adresa jurnaliștilor: „E un semnal catastrofal. PSD-ul tolerează de atâta vreme extremismul”

E un semnal catastrofal. Orice Parlament demn de acest nume funcționează pe baza unui cod de conduită și abaterile de la acest cod de conduită sunt sever reprimate, printre altele, inclusiv cu excluderea din respectivul corp leguitor.

Cu alte cuvinte, dacă bruschezi, dacă folosești violența, amenințările, limbaj neparlamentar, ești dat afară, pur și simplu. Ești dat afară de la ședințe, nu primești diurnă, după aceea încep să apară sancțiunile, inclusiv scoaterea din forul legislativ, de tot. Îți încetează mandatul de deputat.

La noi, puterea - și când spun puterea, spun PSD-ul - tolerează de atâta vreme extremismul, comportamentul extremist și neparlamentar în Parlamentul României. Nu s-a întâmplat prima oară ce s-a întâmplat azi. Ăsta este stilul cu care ne-a obișnuit AUR, Șoșoacă și toți ăștia. Marii vinovați nu sunt nici ei. Nu au atâta minte încât să știe cum se întâmplă lucrurile în Parlamentele decente ale lumii.

Cine ar fi trebuit să-i pună la punct sunt cei care aveau majoritate în acel moment - PSD. PSD, nu! Stătea și chicotea în bănci, pentru că le convenea, de regulă, tipul acesta de comportament brutal, inadmisibil într-un for democratic”, a mai precizat Avramescu.

Gândiți-vă ce s-a întâmplat acum câțiva ani când suporterii AUR au fost implicați în invadarea Parlamentului. Au fost agresați ambasadori, au fost atacate mașinile unor ambasadori. Au fost hăituiți pe coridoare și amenințați diferiți deputați. S-a deschis măcar vreun dosar penal? Nu!”, a explicat profesorul universitar.

Cătălin Avramescu, despre Crin Antonescu, posibil prezidențiabil: Oamenii de la partide au ceară în urechi

„Imediat după rezultatele prezidențialelor, partidele au spus: am înțeles ceva. Nu știu dacă a durat două zile, dar s-a dovedit că nu au înțeles nimic. Ceea ce vedem acum este revenirea la modelul «business as usual», adică avem un lider de partid compromis de o alianță cu PSD-ul. E vorba despre Crin Antonescu care acum este reșapat.

Nu îmi amintesc ca nimeni dintre cei care au votat să-l regrete pe Crin Antonescu. Sub nicio formă! Nu-mi amintesc să fi văzut pe Internet, să fi auzit pe stradă, în metrou, cât îl regretăm pe Crin Antonescu.

Ei se propun pe ei înșiși, dovedind că au ceară în urechi oamenii de la partide. Li s-a spus foarte clar. Ne-am săturat de aceste partide. Ei vin tot cu ce am avut. E și asta o idee, nu?”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE