La propunerea PNL, Senatul a eliminat taxarea cu 10 la sută a concediului medical, măsură adoptată de Guvern la finalul anului trecut. Dar mai este nevoie de câțiva pași pentru ca prevederea să intre în vigoare.
Senatul a eliminat taxarea cu 10 la sută a concediului medical
Arina Delcea, jurnalist Euronews: "Este vorba despre un amendament inițiat de grupul PNL din Senat, care prevede această eliminare a taxării cu 10% a impozitului pentru concediile medicale. Comisiile de buget-finanțe și muncă au avut o ședință, iar amendamentul a fost votat în unanimitate și a mers la plenul Senatului, unde a fost adoptat și acolo.
Cei de la USR s-au abținut, după cum au anunțat de la început, pentru a critica, într-un fel, modul în care s-a ajuns ca această eliminare să fie făcută. Astfel, PNL reușește să elimine, prin vot, în Parlament, o prevedere care a fost inițiată și adoptată din guvernul din care PNL face parte. Este vorba despre una dintre renumitele ordonanțe-trenuleț, adoptate de Executivul Marcel Ciolacu la finalul anului trecut."
Arina Delcea, jurnalist Euronews: "Ce mai știm este că Guvernul spune că are de gând să facă această modificare prin ordonanță de urgență, eventual. Și dacă așa ar sta lucrurile, eliminarea impozitului de 10% pe concediile medicale s-ar petrece imediat.
În cazul în care se merge pe formula aceasta de Parlament, după votul din Senat, proiectul urmează să ajungă la Camera Deputaților. Acolo se fac din nou comisii, se votează din nou amendamente, se fac rapoarte, se ajunge în plen, urmează un alt vot și abia apoi legea ajunge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.
Vom vedea dacă această eliminare a impozitării concediilor medicale se păstrează și la Camera Deputaților. Vorbim de un drum lung, sinuos, care poate dura multe luni. În schimb, dacă această modificare ar fi operată de Guvern, prin OUG, ar intra în vigoare imediat. Astăzi, în ciuda votului din Senat, este în continuare valabilă taxarea de 10% pe concediile medicale, pentru că vorbim despre o OUG cu efect imediat, deci de la finalul anului trecut, ea este în vigoare.
Mai sunt câțiva pași pentru a vedea acest impozit eliminat. De ce a vrut Guvernul să taxeze concediile medicale cu 10%? Pentru că, spuneau membrii Executivului, se făceau tot felul de fraude și au dat și niște cifre: 4,3 milioane de concedii medicale au fost luate anul trecut, iar costurile au depășit 6 miliarde de lei.
Spuneau că este inacceptabil așa ceva și astfel s-au gândit să supraimpoziteze concediile medicale. Dar reacțiile au fost virulente din partea societății civile. De exemplu, Alianța Pacienților Conicii din România a cerut instituțiilor abilitate să ia măsuri, pentru că nu este normal ca pacienții cronici, oamenii care sunt în concedii de maternitate, de exemplu, sau pentru îngrijirea copilului, să simtă această presiune nejustificată."