Mark Rutte a preluat mandatul de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Sprijinul oferit Ucrainei rămâne una dintre prioritățile NATO, a precizat fostul premier din Țările de Jos, cunoscut pentru poziția sa fermă în ceea ce privește războiul declanșat de Rusia. La rândul său, Jens Stoltenberg a recunoscut că îi este greu să plece din funcția pe care a deținut-o în ultimii zece ani.
Venirea lui Mark Rutte la șefia NATO este o veste rea pentru Moscova, spun unii analiști. El a criticat în repetate rânduri Kremlinul pentru declanșarea războiului din Ucraina.
Mai mult, în timpul conflictului din 2014 în peninsula Crimeea, un avion care zbura din Amsterdam spre Malaezia s-a prăbușit în estul Ucrainei, după ce a fost doborât de o rachetă rusească. Toți oamenii aflați la bord au murit, iar două treimi dintre victime erau olandezi. În aceea perioadă, Mark Rutte era premierul Țărilor de Jos.
Mark Rutte, secretarul general al NATO: „A doua prioritate a mea este să intensificăm sprijinul oferit Ucrainei și să aducem această țară mai aproape de NATO. Asta pentru că, în Europa, nu poate exista o securitate durabilă fără o Ucraină puternică și independentă. După doborârea avionului MH17 în 2014, știu din propria experiență că războiul din Ucraina nu este limitat de linia frontului.”
Când a vorbit despre sprijinul oferit Ucrainei, Mark Rutte a menționat că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din Statele Unite. Asta în condițiile în care scrutinul l-ar putea aduce la Casa Albă pe Donald Trump, care criticat de mai multe ori amploarea sprijinului oferit de Washington Kievului.
Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Îi cunosc foarte bine pe ambii candidați. Am lucrat patru ani împreună cu Donald Trump. El este cel care ne-a impulsionat să cheltuim mai mult (pentru apărare n.r.) și i-a reușit.”
Retrospectiva celor 10 ani de mandat pentru Jens Stoltenberg
În zece ani de mandat, Jens Stoltenberg a ținut piept unor provocări dificile.
Jens Stoltenberg, fostul secretar general al NATO: „Trebuie să recunosc, acum, că plec din NATO, mă încearcă sentimente diferite. Oricum, plec conștient de faptul că, în acest deceniu, ne-am atins multe dintre obiectivele stabilite. Desigur, faptul că am trecut de la trei aliați care cheltuiesc 2% din PIB pentru apărarea țării la 23 de aliați care o fac.”
Cele 32 de state membre ale NATO l-au ales pe Mark Rutte să îi urmeze lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al Alianței, după ce politicianul olandez şi-a asigurat sprijinul Statelor Unite, Germaniei şi Marii Britanii. Președintele Klaus Iohannis și-a dorit și el să preia șefia NATO, dar s-a retras din cursă atunci când a fost clar că Mark Rutte are susținerea mai multor aliați.