Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marile provocări ale viitorului șef NATO. Fostul premier olandez preia oficial funcția de secretar general al alianței

Mark Rutte preia de mâine ștafeta de la Jens Stoltenberg la șefia NATO. Fostul premier olandez are în față un mandat complicat. Războiul lui Putin în Ucraina rămâne principala provocare pentru noul secretar general al alianței. Rutte va trebui să îi țină uniți pe aliații europeni și cei americani, misiune ce s-ar putea dovedi dificilă în cazul în care Donald Trump se întoarce la Casa Albă. 

Războiul din Ucraina, o provocare majoră

Războiul Rusiei în Ucraina rămâne principala provocare cu care se va confrunta Mark Rutte. Fostul premier olandez a fost unul dintre susținătorii fermi ai Kievului, încă de la debutul invaziei ruse în urmă cu doi ani. 

Mark Rutte, viitorul secretar general al NATO: „Dați-mi voie să vă asigur, Volodimir ( Zelenski- n.red) că și noi suntem hotărâți să ne ținem de cuvânt pentru că acesta este un război nedrept împotriva a tot ceea ce ne reprezintă. Acesta este un război împotriva libertății, a statului de drept în această parte a lumii. De aceea suntem alături de ucraineni și puteți conta pe sprijinul nostru de neclintit.” 

Rutte va trebui să se asigure că, după doi ani de conflict, aliații vor continua să ofere sprijin militar și financiar pentru Ucraina. Și asta în contextul în care mulți lideri se confruntă cu presiuni interne. Germania care, din 2022 și până acum, și-a schimbat radical poziția privind livrarea de ajutor militar Ucrainei, va avea alegeri anul viitor și ar putea face un pas înapoi când vine vorba despre asistență finaciară sau armament. 

Mark Rutte, viitorul secretar general al NATO: „Rusia nu poate câștiga acest război și trebuie să fie trasă la răspundere pentru crimele de agresiune și nedreptățile provocate poporului ucrainean zi de zi în acest teribil război.” 

O mare provocare este posibila întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă. Rutte a a avut o relație destul de bună cu fostul președinte american, în perioada 2016-2020, ba chiar i-a dat dreptate atunci când republicanul i-a criticat pe europeni pentru că nu-și măresc cheltuielile de apărare, lăsând tot greul pe umerii Statelor Unite. Cu toate acestea, Rutte va avea dificultăți în a gestiona tensiunile dintre aliații europeni și Trump, inclusiv în dosarul Ucrainei. 

Creșterea cheltuielilor de apărare în statele membre NATO

Cheltuielile pentru apărare ale aliaților vor continua să fie un subiect important. La finalul unor mandate de 10 ani, Jens Stoltenberg a declarat că numărul țărilor care au început să aloce cel puțin 2 la sută din PIB pentru apărare a crescut semnificativ. Rutte va trebui să se asigure că acest lucru va continua, cu atât mai mult cu cât propria sa țară are probleme în domeniu. Recent guvernul olandez a anunțat că va crește investițiile în apărare cu peste două miliarde de euro pentru a atinge ținta NATO. 

O altă provocare este relația cu Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice. Est europenii nu au fost mari fani ai lui Rutte. Țările baltice ar fi dorit să preia  postul de secretar general, prin Kaja Kallas, la fel și Bucureștiul. Nici Polonia nu a fost entuziastă în alegerea lui Rutte. Este posibil ca, pentru a aplana tensiunile, să se negocieze funcții în eșalonul doi al NATO. Rămâne de văzut cine va fi numit secretar general adjunct, funcție deținută până acum de Mircea Geoană. 

O altă problemă care i-ar putea da bătăi de cap noului șef al NATO este relația cu politicienii pro-ruși din Europa. De-a lungul vremii, Mark Rutte a avut o serie de confruntări deschise și acide cu premierul ungar Viktor Orban în reuniunile Consiliului European. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE