Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Mark Rutte își caută adjunct la NATO. ”Foarte posibil, postul va reveni unei femei din Europa de Est”

Confirmat în iunie drept noul secretar general al NATO, Mark Rutte își va prelua atribuțiile la 1 octombrie. Însă înainte de a începe mandatul, el caută deja nume pentru funcția de secretar general adjunct al Alianței.

Consens ca postul să aparțină unui est-european

Oficiali NATO au declarat pentru POLITICO faptul că Mircea Geoană, actualul număr din Alianță, este așteptat să se retragă din funcția pe care o ocupă din 2019, pentru a candida la alegerile prezidențiale din România.

În rândul alianței, există deja un consens că funcția de secretar general adjunct al NATO trebuie să aparțină unui est-european, a precizat pentru sursa citată un diplomat NATO de rang înalt din Europa de Vest, sub anonimat.

Două nume sunt discutate în acest moment: Radmila Šekerinska din Macedonia de Nord și Mariya Gabriel din Bulgaria, două țări balcanice care au fost subsumate controlului sovietic până la sfârșitul Războiului Rece.

„Este foarte posibil ca postul să revină unei femei din Europa de Est”, a declarat fostul purtător de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, pentru POLITICO.

Cine este Radmila Šekerinska

Radmila Šekerinska este fostul ministru al Apărării din Macedonia de Nord și, potrivit unor surse din NATO, numele ei a fost vehiculat pe scară largă pentru funcția de secretar general adjunct.

Macedonia de Nord a aderat la NATO în urmă cu patru ani, iar un rol esențial în acest proces l-a avut Radmila Šekerinska, notează POLITICO.

Šekerinska, un politician pro-occidenta, a fos aleasă în octombrie 2022 vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni.

Cine este Mariya Gabriel

Al doilea nume vehiculat pentru această poziție este Mariya Gabriel, fostul vicepremier al Bulgariei și fost comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tinere. Informația a venit de la doi oficiali care au cunoștință directă de planurile acesteia.

Delegațiile Bulgariei și Macedoniei de Nord la NATO nu au comentat candidaturile. NATO a refuzat să comenteze, precizează POLITICO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE