În ciuda anunțului oficial de săptămâna trecută potrivit căruia salariul minim brut ajunge la 3000 de lei de la începutul anului viitor, negocierile continuă, dar fără un orizont clar de timp. A rămas de stabilit care e suma pe care statul nu o va impozita.
Peste un milion de români sunt plătiți cu salariul minim pe economie, iar o bună parte dintre ei fac față cu greu costurilor din ce în ce mai mari.
Lăcrămioara Giugiuc este din Iași și are nouă copii, dintre care șase merg la școală. De patru ani muncește la un ONG din Iași și este omul bun la toate. Ea așază lucrurile, ea le strânge. Salariul ei este puțin peste 1.500 de lei și, cu toate că alocația celor mici este tot pe atât, nu de puține ori Lăcrămioara ajunge să împrumute bani pentru a-și susține familia.
Lăcrămioara Giugiuc, salariată cu minim pe economie: „Muncim așa, cât de cât, să fie ca să avem, că altfel nu putem trăi. Decât sa mergem cu cerșitul sau să facem altceva. Muncim așa cât este.”
350 de lei nu ajung pentru mâncarea pe o săptămână
Odată cu creșterea salariului minim, Lăcrămioara va primi 1863 de lei. Cu aproape 350 de lei mai mult. Lăcrămioara recunoaște însă, că situația ei nu seva schimba prea mult.
Lăcrămioara Giugiuc, salariată cu minim pe economie: „Pun separat pentru gaz, pentru lumină, pentru asociație să plătesc toate așa. La carne mai renunț câteodată ca să fie mai multă mâncare în casă. Iau fasole, cartofi, ulei, ceapă, necesarele. Cred că nu ajung 350 de lei să iei mâncare pentru o săptămână.”
Colega Lăcrămioarei este în aceași situație. Veronica își crește singură cei cinci copii. Ea spune că cei aproape 350 de lei primiți, chiar dacă sunt puțini, ar ajuta-o să acopere cheltuielile lunare.
Veronica Huțanu, salariată cu minim pe economie: „Mă descurc destul de greu pentru că toate sunt scumpe. S-au scumpit, cel puțin, dacă intri intr-un magazin cu 200-300 de lei te duci cu punga goală acasă. Dar știți cum e, din puțin să mai adaugi încă puțin, poate (n. red. acoperă) măcar jumatate din abonamentul fetei care merge la școală.”
Statul are cel mai mult de câștigat
Și specialiștii susțin că această creștere ajută doar parțial angajații. Cel mai mult are de câștigat statul.
Dan Chirleșan, economist: „Într-o mare de impredictibilități a veni cu o pată de 350 de lei este, ar spune unii, o glumă guvernamentală. Pentru că la orice leu plătit în plus, angajatorul reîntoarce către stat aproape jumătate. Cei un milion și jumătate de angajați pe salariu minim, cu o creștere de 10%, ar putea face față parțial dezastrelor venite în urma aceastei crize energetice, care vine dupa cea pandemică.”
Țara noastră se află în ultimele 9 locuri privind valoarea salariului minim din Uniunea Europeană, alături de țări precum Croația și Ungaria.