Republica Moldova își alege duminică președintele, iar în aceeași zi este organizat un referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat că integrarea europeană reprezintă „garanția cea mai puternică pentru a păstra pacea” în contextul invaziei ruse din Ucraina.
Într-un interviu acordat postului Radio Românul, Maia Sandu a vorbit despre planul său pe care-l promovează în campania pentru alegerile prezidențiale.
„Planul meu pe care-l prezint în această campanie este despre cum să facem lucrurile așa încât acasă să fie bine. Acest plan se bazează pe trei obiective: grijă pentru oameni, condiții mai bune de viață, pace și bună înțelegere. (...) Este vorba despre condiții mai bune de viață, pentru că vrem ca în localitățile, satele și orașele noastre să avem condiții bune și oamenii să nu plece. E vorba despre dezvoltare economică, despre stimularea investițiilor în economie, așa încât să putem să creștem salariile, să putem să avem o economie mai puternică și să putem să creștem și pensiile. Tot ceea ce înseamnă condiții bune de viață și bineînțeles vrem să putem în continuare să trăim într-o țară liberă, să trăim într-o țară pașnică.
Pentru noi, integrarea europeană este garanția cea mai puternică pentru a păstra pacea și a putea să consolidăm democrația aici, acasă”, a declarat Maia Sandu, potrivit sursei citate.
Maia Sandu, despre lupta împotriva corupției în Republica Moldova: „Există foarte multă rezidență într-un sistem în care corupția a prins rădăcini adânci”
„Pe domeniul reformei justiției și luptei împotriva corupției, lucrurile nu s-au întâmplat atât de repede și atât de bine cât ne-am fi dorit, pentru că există foarte multă rezidență într-un sistem în care corupția a prins rădăcini adânci, dar și aici am pornit curățenia și o parte dintre judecătorii corupți au ieșit din sistem. Acum continuăm cu următoarea etapă a acestei reforme, se face evaluarea și în rândul instituției Procuraturii.
Am reușit să îmbunătățim semnificativ imaginea țării noastre în lume și despre moldoveni, întotdeauna s-a vorbit frumos, pentru că moldovenii noștri oriunde ar fi, în Spania, în Germania, în Italia, în Marea Britanie, totdeauna și-au făcut munca onest. Și pentru asta sunt apreciați.
Republica Moldova este văzută bine. Am reușit să arătăm tuturor că suntem o țară mică cu inimă mare care iubește libertatea și își dorește să fie parte a lumii libere în continuare”, a mai precizat Maia Sandu.
Maia Sandu, despre referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE: „Ne va determina soarta pentru decenii care vin”
„Sperăm și acum să avem o participare înaltă, mai ales că nu vorbim doar despre alegerile prezidențiale. Vorbim despre un referendum, despre o decizie extrem de importantă care ne va determina soarta pentru decenii care vin. (...)
Toți acești lideri din țările democratice au venit aici ca să ne sprijine, ca să ne transmită acest mesaj că Republica Moldova nu este singură și bineînțeles că toți își doresc ca noi să reușim. (...)
E import ca oamenii să meargă la referendum și să voteze pentru că noi am pornit niște procese foarte importante pe calea integrării europene. E important să auzim vocea cetățenilor și ne dorim să existe sprijin puternic pentru această cale pentru că, mai ales, moldovenii care sunt în alte state europene pot să facă diferența.
Nu zice nimeni că ajungem stat membru al UE și nu mai sunt probleme. Există mult mai multe oportunități în mare familie europeană.
UE este despre pace, iar noi cu toții, fără nicio excepție, ne dorim pace în Republica Moldova”, a concluzionat ea.