Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MAI își face spital de 400 milioane euro. Va avea secție de medicină nucleară

Noul spital al Ministerului de Interne se construiește într-o zonă strategică, în apropierea celor două aeroporturi internaționale din afara Bucureștiului. În prezent, unitatea sanitară își desfășoară activitatea într-o clădire din centrul Capitalei, prea mică pentru numărul de pacienți. Noul spital va fi gata la jumătatea anului viitorului, va avea aproape 500 de paturi, o secție de medicină nucleară și un heliport de la care pacienții vor ajunge direct în sala de operații.

60% din fonduri sunt alocate din PNRR

Clădirea va fi amplasata pe strada Privighetorilor din Sectorul 1, iar accesul pacienților se va face dinspre DN1. Valoarea contractului de finanțare pentru întregul proiect este de două miliarde de lei, trei sferturi din bani fiind alocați pentru proiectarea și execuția lucrărilor, dar și pentru dotarea cu aparatură și mobilă a spitalului. 60% din fonduri sunt alocate din PNRR, iar restul din bugetul de stat.

„La acest moment, se execută lucrări de construcție a pereților mulați care au rolul de a proteja incinta pentru săpătură. Săpăturile se vor executa la în medie -12 metri și în anumite zone, chiar și la -16 metri”, explică directorul adjunct, Lucian Gogoi, de la Spitalul de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” București.

Șase etaje, trei niveluri la subsol și un heliport

Unitatea sanitară va avea șase etaje la suprafață, trei niveluri la subsol și un heliport pe clădire de unde pacienții vor putea fi duși direct la Terapie Intensivă.

„Accesul principal în incinta spitalului va fi din DN1, pe un drum de colectare, pe unde se va intra în zona atât a spitalului, cât și în zona de primiri urgențe, iar aprovizionarea se va face din Aleea Privighetorilor, pe un drum de acces ce va fi realizat în cadrul acestui proiect. Aici avem cladirea tehnică și aici este clădirea principală a spitalului”, spune directorul adjunct de pe șantierul noului spital M.A.I.

Mihaela Barbu – jurnalistă Euronews: „Când va fi gata, noua cladire a spitalului Ministerului de Interne va avea o suprafață construită desfașurată de peste 72.000 de metri pătrați, de opt ori mai mare decât suprafața actualei clădiri în care își desfășoară activitatea unitatea sanitară”.

Vor fi făcute și foraje la o adâncime de 3.000 de metri pentru extracția apei geotermale

„Acolo vom avea toate specialitățile medicale pe care le avem și aici plus câteva care ne lipsesc și pe care nu am avut cum să le mai dezvoltăm în spațiul acesta mic de aici, respectiv chirurgie toracică, neurochirurgie, cardiologie intervențională. Dacă ne referim la specialități clinice, dacă mergem pe partea de explorare, partea de medicina nucleară”, spune dr. Alida Moise, directorul general al spitalului ministerului de interne.

Clădirea va fi organizată în așa fel încât compartimentele spitalului să poată funcționa independent și să fie izolate în cazul unei epidemii. Totodată, vor fi făcute și foraje la o adâncime de 3.000 de metri pentru extracția apei geotermale. Aceasta va fi folosită pentru eficientizarea energetică a clădirii.

Consum de energie aproape zero pentru spitalul din fonduri UE

„Această modalitate de realizare a creșterii eficienței energetice prin utilizarea apei geotermale se poate folosi doar în zonele unde există astfel de bazine de apă geotermală, cum se află bazinul din Otopeni. Spitalul este construit și gândit pentru a se autosusține din punctul de vedere al resurselor pentru o anumită perioadă”, mai completează Lucian Gogoi, director adjunct de la spitalul „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.

În programul PNRR, de acces la fondurile europene, erau prevăzuți initial bani pentru finanțarea a 27 de spitale, dar între timp șase unități spitalicești au dispărut de pe listă. Niciun spital nu a fost finalizat până acum din fonduri PNRR, iar termenul limită pentru a nu pierde banii europeni este iunie 2026.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE