Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cheltuială nemaivăzută, „pitită” în bugetul CCR. Cum puteau trece neobservați 700.000 de lei „pentru medicamente”

Un moment surprinzător a avut loc în timp ce proiectul bugetului pentru anul 2025 era pe masa comisiilor reunite de buget-finanțe. Un articol bugetar, care a fost aproape să se strecoare neobservat, prevedea „cheltuieli cu asistență socială” pentru judecătorii Curții Constituționale, personalul instuției, dar și pentru foștii judecători ai CCR. Era vorba de o sumă de 700.000 de lei destinată pentru medicamente și eventuale tratamente ale acestor angajați.

Totul a fost observat de un parlamentar de la USR, Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei în 2021. Parlamentarul USR a întrebat de ce scrie mai exact „asistență socială”. A urmat o dezbatere intensă, urmată de votul unui amendament prin care s-a tăiat mare parte din această sumă.

Cum puteau trece neobservați cei 700.000 de lei „pentru medicamentele” CCR

Interesant este că acel articol bugetar era trecut „cu pixul”, după cum spune deputatul USR Radu Miruță.

Radu Miruță, deputat USR: „În toată viteza cu care vor să adopte bugetul, colegii mei din comisia pentru buget au observat această linie prin care, efectiv, erau cu pixul puși 700.000 de lei pentru medicamentele judecătorilor de la CCR. Au sesizat acest lucru, au depus amendament de respingere, s-a întrerupt ședința, iar în final pare că a fost admis acest amendament și au mutat banii în fondul de rezervă al Guvernului. Adică i-au luat de la CCR și i-au mutat în pixul domnului Ciolacu, de unde probabil să se întoarcă pe alte conducte acolo unde au avut ținta inițială. Dar măcar n-au putut trece prin Parlament cu forma asta.

Teoretic, ar trebui ca mutările de la fondul de rezervă să fie trecute tot prin Parlament, însă am văzut că domnul Ciolacu a obișnuit, anul trecut, să nu mai vină cu aceste mișcări în Parlament, ci le-a mutat în biroul domniei sale. Dar măcar au niște pași suplimentari de făcut.

Din moment ce au fost lăsate aceste fonduri pentru medicamente în bugetul CCR, era doar responsabilitatea contabilului de la CCR să verifice dacă bonurile alea sunt pe medicamente sau nu. Acum nu mai au această posibilitate, trebuie să meargă la premier, premierul să calce un pic legea, pentru că face asta fără să vină prin Parlament și în speranța că între timp se mai schimbă lucrurile administrativ în România și vom limita și de acolo aceste decizii.

Evident că a început o nemulțumire în sală că cineva și-a dat seama de treaba asta. Toată lumea primise bugetul, nimeni nu a reacționat la asta, toți parlamentarii din sală erau dispuși să voteze așa ceva, acest buget al CCR trecuse pentru aviz și prin alte comisii, însă atitudinea asta de a rezolva toate amendamentele într-un minut-două, fără drept la replică, fără dezbatere, este cu scopul de a trece pe sub atenția ochilor noștri, care ne uităm la fiecare linie din buget, la astfel de situații.

E bine că a observat colegul meu Claudiu Năsui aceste aspecte. Faptul că PSD și PNL au acceptat să le elimine nu-i o bravură, este o înfrângere, pentru că, dacă ar fi fost de la început hotărâți pentru așa ceva, nu mai întrerupeau ședința să ceară voie mai sus, le-ar fi eliminat pentru că le-au primit cu mult înaintea noastră. (...)

Ceea ce s-a întâmplat azi cu CCR a fost un câștig. E o jignire la adresa românilor, care nu au aflat de ce s-au anulat alegerile, să le dea asta judecătorilor de la CCR, care, ce să vezi, se îmbolnăvesc mai mult decât se îmbolnăvesc ceilalți români, pe lângă tolba de beneficii, să le plătească și medicamentele și drumul la farmacie."

Proiectul pentru bugetul pe anul 2025 ar trebui adoptat cel mai târziu joi

Octavian Oprea, deputat PNL: „Dacă vorbim despre acest amendament, consider că era o cheltuială nenecesară, numită țintă de deficit, pe care ne-am asumat-o în fața instituțiilor internaționale, să păstrăm inflația la un maxim de 4,4%, să scădem față de anul trecut și, totodată, să menținem ținta investițiilor, care sunt foarte importante, la 7,7% din buget.

Colegul meu Bogdan Huțuc - mă bucur că a beneficiat de sprijinul tuturor grupurilor parlamentare - a supus la vot eliminarea acestui articol bugetar printr-un amendament, toată lumea a fost de acord. Deci vedem că, în principiu, toate partidele sunt de acord că bugetul trebuie alcătuit, anul acesta, cu mult mai mare atenție față de anul trecut și e un buget care trebuie să fie axat, în special, pe investiții și pe suportul în interpretarea PNRR.

Instituțiile statului trimit propunerile. Parlamentarii au obligativitatea de a le studia. Totodată, bugetul vine însoțit de o notă de fundamentare. O astfel de propunere consider că ar fi trebuit să fie inclusă în acea notă de fundamentare, pentru că suplimentarea bugetului cu cheltuieli de asistență socială nu a mai fost prinsă în bugetul anilor anteriori. Și când vii cu ceva nou, trebuie să justifici.

De ce ar fi exagerată? Pentru că toți ceilalți români beneficiază de cheltuieli cu asistența socială în limitele legale, în baza contribuției de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate - de care beneficiază și angajații CCR - și când au nevoie de medicamente în plus sau orice serviciu medical, bagă mâna în buzunar. Din păcate, asta e normalitatea și trebuie să fie normalitatea pentru toți, nu doar pentru unii."

Comisiile au dat rapoarte pe bugetele fiecărei instituții. Apoi au urmat comisiile reunite de buget-finanțe, adică deputații și senatorii din cele două comisii de specialitate au analizat pe rând bugetul fiecărei instituții.

Proiectul bugetului este pe masa comisiilor reunite de buget-finanțe, după ce a fost analizat și avizat în comisiile de specialitate în doar două ore și jumătate.

Sunt peste 5.000 de amendamente, din care peste 4.600 au fost depuse numai de cei de la AUR, iar USR a depus 401 și POT a depus 60. Nu toate sunt dezbătute și susținute. Sunt multe instituții despre care trebuie să se discute, iar timpul este foarte scurt.

Pe program apare că ședința comisiilor reunite de buget-finanțe din Parlament se încheie la ora 4:45 dimineața.

Cel târziu joi ar urma să fie votul final pentru proiectul de buget pentru 2025 și bugetul asigurărilor sociale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE