Milioane de tone de nisip au dispărut în mare odată cu furtunile puternice, care au măturat litoralul la sfârșitul lunii trecute. Plajele înnisipate au pierdut chiar și 10 metri pe unele porțiuni, iar efectele se văd pe tot cordonul litoral.
Valurile cu înălțimi uriașe și vântul care a bătut în rafale chiar și de 130 de kilometri la oră au săpat în mal și au creat adevărate terase de nisip. Specialiștii leagă furtunile violente din ultima perioadă de temperatura apei mării, care se menține încă ridicată pentru această perioadă din an.
Furtunile care au măturat litoralul luna trecută au avut o forță neobișnuit de mare. Practic, aproape tot nisipul adus pentru lărgirea plajelor a fost luat de ape. Marea a înaintat cu câțiva metri pe unele porțiuni, recent înnisipate, iar efectele eroziunii sunt vizibile la tot pasul.
Răzvan Mateescu, cercetător Institutul de Cercetri Marine Grigore Antipa: ”Insula cordon, insula barieră Musura a fost fracturată, spălată de valurile mari au apărut și breșe în continuitatea ei.”
Adrian Bilbă, cercetător științific: ”Este greu de estimat cât s-a pierdut dar este cu siguranță o cantitate de nisip ce ajunge să formeze plaja submerse, poate 10, poate 20 de metri.”
Specialiștii avertizează că fenomenul va mai continua câțiva ani buni de acum încolo în sezonul furtunilor.
Hristu Uzun, directorul Direcției Apele Române Dobrogea Litoral: ”Furtuna a fost cu valuri de înălțimi de 13 metri valul maxim, iar cel mediu de 8,5 metri, ceea ce nu a mai fost până acum. de aceste dimensiuni. Dacă nu făceam aceste investiții în zona costieră, în unele zone nu mai aveam plajă la ora actuală.”
Efectele distructive asupra litoralului
Diferențele mari de temperatură dintre aer și apa caldă a mării au amplificat efectul furtunilor, susțin specialiștii. Un avantaj, totuși, există. Tot nisipul ajuns înapoi în mare va face intrarea turiștilor în apă mult mai lină.
Florin Timofte, directorul Institutului de Cercetări Marine Grigore Antipa: ”În momentul în care avem diferențe semnificative între temperature apei mării și temperature din ambient, câteodată se întămplă să amplifice efectul furtunii, toate aceste valuri, furtuni vor avea un rol în uniformizarea sau reglarea nivelului plajei submerse în stațiunea Mamaia în sensul că acele gropi vor fi încet încet nivelate dar e un proces are va dura câțiva ani și multe furtuni de acum încolo.”
Iarna este încă abia la început și este posibil ca și alte furtuni puternice să lovească litoralul, așa că efectele eroziunii asupra plajelor vor putea fi măsurate abia la primăvară.