Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea pentru candidatura lui Iohannis rupe Coaliția. Liberalii, supărați că PSD nu susține proiectul

Viitorul lui Klaus Iohannis la încheierea mandatului la Cotroceni rupe coaliția PSD -PNL. Nicolae Ciucă spune că Marcel Ciolacu s-a răzgândit în ce privește susținerea legii liberalilor, care i-ar permite președintelui să candideze la Senat, deși nu și-a încheiat mandatul. Premierul zice că liberalii mint și că nu a avut loc nicio discuție pe acest subiect. Pe rețelele sociale au curs atacurile între partenerii de guvernare. 

Coaliția PSD-PNL ar urma să funcționeze în continuare, în ceea ce privește colaborarea la Palatul Victoria. Însă dacă vorbim despre chestiuni politice, liderul liberalilor spune că ușa PNL este închisă. Nicolae Ciucă a declarat că nici n-ar mai vrea să participe la ședințele de coaliție, dacă nu se discută chestiuni ce țin de guvernarea țării, ședințe care, într-o altă ordine de idei, oricum, au devenit din ce în ce mai rare după ce PSD și PNL s-au hotărât să participe separat la alegerile parlamentare și prezidențiale de la finalul acestui an. 

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă: război în declarații pe rețelele de socializare 

Săptămâna trecută, liberalii au depus în Parlament un proiect de lege care permite președintelui, aflat în ultimele trei luni de mandat, să participe la alegerile parlamentare independent, dar pe lista unei formațiuni politice. 

Liderul liberalilor spune că a existat o discuție în primăvara acestui an, o discuție în trei, la care ar fi participat el, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și chiar și Klaus Iohannis. Atunci, președintele PSD ar fi spus că va susține proiectul de lege în Parlament, însă se pare că s-a răzgândit. Asta pentru că la începutul acestei săptămâni, într-o ședință a conducerii PSD, au decis că nu vor vota această inițiativă legislativă. A venit imediat, firește, și o reacție din partea lui Marcel Ciolacu. Dar pe rețeaua de socializare Facebook. 

Premierul a și făcut public publică agenda pe care a avut-o în acea dată, însă Nicolae Ciucă n-a menționat nicăieri data de 3 aprilie. A spus că undeva în primăvară ar fi avut loc discuția. 

„Un singur comentariu: Nici domnul Ciucă, nici domnul Iohannis – împreună sau separat, nu au fost în programul meu pe 3 aprilie! Ca să nu se mai încurce domnul Ciucă în explicații…”, a explicat Marcel Ciolacu. 

Cu toate acestea, este evident faptul că o discuție politică nu ar fi avut cum să se afle pe agenda politică a premierului. 

Însă n-a durat mult și a venit o nouă reacție, tot pe Facebook, din partea lui Nicolae Ciucă care spune e greu de crezut ca Marcel Ciolacu și-ar aminti ce s-a întâmplat în primăvară, în condițiile în care nu mai ține minte ce s-a discutat săptămâna trecută. 

„Chiar dacă nu a menționat cineva ziua de 3 aprilie, este greu de crezut că domnul Ciolacu își amintește ceva din acea perioadă dacă a uitat ce a discutat săptămâna trecută!”, a declarat Nicolae Ciucă.

Pe parcursul întregii seri și azi-dimineață au început să curgă atacurile, mai cu seamă ale social-democraților la adresa liberalilor, referitor la mărul discordiei legea care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze pentru un loc la Senat pe listele PNL. Liberalii așteaptă o opinie din partea Biroului Electoral Central. Ar trebui să vină mâine și abia apoi se hotărăsc dacă, în condițiile în care nu au sprijinul celor din PSD și nici USR nu susține proiectul. 

Se rupe sau nu coaliția dintre PSD și PNL?

Politologul Cristian Pîrvulescu, într-un interviu pentru Euronews România, consideră că, în ciuda tensiunilor recente, coaliția dintre PSD și PNL nu se va rupe înainte de alegeri. El susține că declarațiile recente ale președintelui PNL, Nicolae Ciucă, sunt categorice în privința continuării colaborării. Totuși, Pîrvulescu subliniază că după alegeri, această coaliție nu va mai continua, deoarece PSD nu a respectat unele angajamente.

Cristian Pîrvulescu lansează două ipoteze pentru a explica tensiunile din PSD: fie Marcel Ciolacu nu controlează complet partidul, fie liderii PSD consideră că nu mai există riscuri politice majore din partea președintelui Klaus Iohannis și că este momentul să-și construiască o strategie pentru o nouă coaliție post-electorală. 

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Domnul Ciolacu nu controlează partidul, a avut luni spontan o reacție de împotrivire și atunci, s-a realiat linii majoritare din partid sau doi, consideră că nu mai există niciun risc din partea președintelui Iohannis și că este momentul despărțirii definitive și a gândirii unei alte coaliții de guvernare în eventualitatea în care devine președinte. Unii sunt cei care cred că este o conspirație la mijloc. PSD și PNL s-au înțeles să se contreze inclusiv pe această chestiune, pentru ca în sondajele de opinie PNL să mai crească puțin. Nu sunt deloc convins că această teorie cu iz conspiraționist este cea care stă în picioare. Cred mai degrabă că PSD în momentul de față se simte suficient de puternic pentru a se despărți de PNL. Dacă PNL și-ar dori despărțire, a acum ar fi. N-ar fi o problemă, pentru că ar trebui să sprijine guvernarea până la final. Dar PNL n-o face pentru că mizează pe responsabilitatea pe care o are față de țară. Sperăm ca aceasta să conteze electoral.”

Cine pierde din actuala criză politică

Întrebat cine ar ieși cel mai „șifonat” din această criză politică, Pîrvulescu a indicat că PNL, și în special Nicolae Ciucă, ar fi cei mai afectați. El a explicat că actuala candidatură a lui Ciucă a fost menită să capitalizeze încrederea președintelui Iohannis, dar acest transfer de popularitate nu a reușit pe deplin.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Evident, PNL-ul și, probabil, Nicolae Ciucă. Pentru că această candidatură era menită să-l salveze pe Nicolae Ciucă, să transfere acea puțină încredere de care mai beneficiază președintele Iohannis către Nicolae Ciucă, pentru că Nicolae Ciucă n-a reușit transferul. E bine, nu știu dacă se va întâmpla sau nu, știți, Biroul Electoral Central este format din reprezentanții partidelor politice, iar PSD are, de fapt, controlul asupra sa. Adică majoritatea celor care sunt în birou sunt mai degrabă alături de PSD decât de PNL. Sunt curios ce decizie vor lua. Sunt și judecători acolo, dar nu sunt majoritari și par reprezentanții partidelor. Și judecătorii votează împreună, nu separat. Ca urmare, contează numărul de voturi și nu expertiza juridică.” 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE